De ce sa mergi la psiholog? Pentru ca, de multe ori, rezolvarea unei ,,probleme” din familie iti este la indemana. Insa, din cauza subiectivismului, oboselii, stresului, furiei sau enervarii, nu reusesti sa o gasesti. Sfatul unei persoane cu experienta va conta foarte mult.
„Nu mai stiu ce sa fac cu cel mic. Nu ma asculta deloc! Daca nu ii cumpar ce vrea, face adevarate crize: se tranteste pe jos, tipa, lumea se uita la mine si imi e rusine!’”, „Pai, poti sa mergi la un psiholog!”.
Da, intr-adevar, poti sa ceri sfatul unui psiholog, dar nu uita ca nu este un doctor care prescrie medicamente, ci te consiliaza si iti ofera solutii pentru a iesi din impas. Psihologul te indruma si te invata cum sa eviti diversele conflicte, neimpliniri, etc.
Ce inseamna psiholog
As indrazni sa spun ca in fiecare din noi se afla un psiholog, numai ca nu ne folosim aceasta aptitudine cand este nevoie. Suntem buni psihologi atunci cand reusim sa impacam doua persoane care nu se puteau suferi ori cand il convingem pe cel mic sa cedeze o jucarie fara a-i impune sau a-l constrange, sau cand ne ascultam prietena care ne povesteste necazurile/dezamagirile din viata ei de cuplu.
Pana acum cativa ani, psihologul era ocolit, deoarece se credea ca daca mergi la el esti bolnav, in mod special cu capul. Dar am trecut de acesta prejudecata, psihologii si-au recapatat statutul si sunt vazuti ca persoane de incredere, de la care se asteapta sa se descurce in orice situatie si sa rezolve problemele tuturor, daca se poate intr-un timp foarte scurt.
Psihologul te ajuta sa intelegi comportamentele copilului in diverse situatii, sa ii folosesti imaginatia si creativitatea constructiv, sa-i imbunatatesti performanta scolara, sa dezvolti comunicarea cu el si cu cei din jurul lui, sa-i descoperi hobbyurile/aptitudinile, sa-i modelezi caracterul, sa-i adaptezi temperamentul la cerintele mediului si multe altele.
Metode folosite de psiholog
Metodele folosite de catre psiholog sunt: conversatia (convorbirea), observatia, experimentul, aplicarea de chestionare si teste in vederea determinarii trasaturilor de personalitate si identificarea adevaratelor trairi sau emotii pe care le are fiecare persoana, dar pe care si le exteriorizeza in situatii diferite.
La copii, cel mai des se foloseste aplicarea de teste proiective: ,,Testul familiei”, ,,Testul arborelui” si Testul ,,Omuletul”, toate acestea insotite de discutii cu cel mic pe diverseteme. Prin desen, copiii isi exteriorizeaza adevaratele trairi, dezamagiri, comportamente, nevoi si dorinte.
In acelasi timp, psihologul poarta o discutie si cu familia copilului, pentru a-si forma o imagine de ansamblu legata de relatiile dintre membri, ce anume ii nemultumeste sau ii bucura, ce dorinte si asteptari au de la copil si de la ei.
Este nevoie de o prima consultatie, la care participa copilul/copiii si parintii, apoi se va discuta separat cu fiecare. Psihologul stabileste cauza conflictului/impasului in care se afla familia si incepe sa ofere diverse sfaturi atat parintilor, cat si copilului, insa sunt sfaturi experimentate, bazate pe o perfectionare profesionala.
Situatii in care poate fi cerut sfatul psihologului
Am sa iti dau cateva exemple de astfel de situatii: copilul are un somn agitat si nu vrea sa ramana singur in camera, copilul este violent cu ceilalti ori nu socializeaza, nu are prieteni, a scazut la invatatura, ii este frica de animale, etc.
Psihologul te ajuta sa gasesti raspuns si la intrebari legate de tine si de cei din jur, la care credeai ca nu exista raspunsuri: ,,De ce nu pot sa obtin un job mai bun? De ce ma pierd cu firea in fata sefului? Ii cumpar copilului meu tot ce isi doreste, dar el ma supara mereu! Dimineata ma trezesc cu un sentiment de teama, tremur si nu stiu ce fac, chiar daca am dormit foarte bine, aproape 10 ore? Cum sa-l conving pe copilul meu sa-si rezolve temele din placere?”
In cazul in care este vorba de o trauma puternica: copilul a fost martor la batai intre parinti, a fost agresat fizic/sexual sau este dependent de droguri/ alcool, si-a pierdut o persoana foarte draga, etc, se poate apela la psihoterapeut, psihiatru sau chiar psihanalist, care vor investiga sub mai multe aspecte problema aparuta.
Ce parere ai despre a merge in familie la psiholog?
Bun articol!
Of!
Si noi cautam raspunsuri la „cateva” intrebari. Dar trebuie sa recunoastem ca si latura financiara reprezinta o piedica in gasirea lor. :(((
Eu am primit trimitere de la pediatra la neuropsihiatrie infantila pt. tulburari de limbaj fiindca fetita mea nu vorbea decit f. putin la 2 ani jumate si a fost examinata de un medic psihiatru si de psiholog. Am aflat cu ocazia aceasta ca a fost pedepsita de matusa mea care a avut grija de ea cind mergeam la serviciu si din aceasta cauza lasa tot timpul capul in jos in fata adultilor si nu mai puteam sa mergem in vizita la nimeni fiindca nu putea avea contact cu niciun adult in afara de parinti si bunici. In plus a fost examinata de kinetoterapeut pt. hipotonie musculara fiindca nu putea sari pe loc si modela plastilina. Am facut psihoterapie si logopedie 1 luna la Spitalul NPI din Timisoara si fetita mea nu mai are probleme cu adultii, vorbeste ceva mai bine si ne vom intoarce la o noua evaluare. Nu am platit nimic fiindca psihologul era angajat la spital si am avut trimitere.