Suntem de parere ca nu exista parinte care sa isi inchipuie ca al sau copil ar putea fi un bully. Ca urmare, cand auzim astfel de reprosuri despre propriii nostri prichindei, primul instinct este sa le respingem. Totusi, ce faci cand afli ca, poate, copilul agresiv este chiar al tau? Afla acum, la Meditatii pentru parinti.
„Nu, copilul meu n-ar putea niciodata sa faca asa ceva!”
Iti suna cunoscuta replica? Probabil ca orice parinte a spus-o, macar o data in viata, despre vreo nazbatie facuta de piciul sau. Nu este nimic rusinos. Se intampla. Ceva mai grav este cand ti se spune ca ai un copil bully, cand copilul agresiv este in casa ta.
Chiar daca iti vine greu sa crezi, cand primesti o asemenea acuzatie, merita sa ii acorzi putina atentie si sa investighezi un pic subiectul.
Dupa cum ne spune si Diana Stanculeanu, coordonator programe Salvati Copiii Romania, cele mai multe situatii in care un copil devine bully sunt:
- cand acasa este un mediu nepotrivit sau abuziv;
- cand copilul victimizat gaseste o cale de a-si regla frustrarile si neputinta;
- cand cel mic este neglijat;
- cand cel putin unul dintre parinti este abuziv fizic, emotional sau verbal;
- cand copilului i se transmit agresivitatea si competitivitatea ca valori principale.
„Pentru multi parinti, din pacate, indiferent de nivelul lor de educatie, competitivitatea si agresivitatea au devenit valori de supravietuire, intr-un mediu social din ce in ce mai disfunctional pentru noi toti, si, din pacate, transmit programat aceste valori copiilor lor”, explica Diana Stanculeanu.
Ce solutii exista pentru copilul agresiv? Cum remediezi situatia? Descopera acum, la Meditatii pentru parinti.
Materialul face parte din campania „Viata secreta a copilului tau”, lansata de Itsy Bitsy si GMP PR.