Copiii si muzica

De-a lungul timpului, muzica a fost intotdeauna un element important in dezvoltarea omului. Arheologii au descoperit instrumente muzicale care dateaza inca din Antichitate, precum fluiere cioplite din oase. Muzica ii apropie pe oameni si depaseste barierele limbajului sau a conventiilor sociale. in unele cazuri, muzica reprezinta chiar o forma de terapie.

In ceea ce priveste copilul, cercetatorii au descoperit o imbunatatire considerabila a micutilor care au parte de o educatie muzicala. Sunt dezvoltate atat intelectul – note mai bune la scoala – cat si latura afectiva – un comportament social mai bun.

Psihologul Howard Gardner sustine ca oamenii au mai multe tipuri de inteligente: logica, lingvistica, interpersonala. Gardner este de parere ca inteligenta muzicala are o importanta egala cu cele mentionate.

Importanta muzicii in viata copilului
In primul rand, muzica ii ajuta pe copiii foarte mici sa isi dezvolte limbajul. Cantecele cu versuri simple si repetitive si o linie melodica usor de retinut contribuie la imbunatatirea abilitatilor de a forma si rosti cuvinte ale micutilor si a capacitatii de ascultare a copiilor.
De asemenea, copiii recunosc sunete, ritmuri si intonatii dinainte sa poata vorbi. Astfel, melodiile ritmate, in care cei mici sunt indemnati sa bata din palme, sunt indicate pentru progresul lor.
Banuiesc ca multi dintre voi au auzit prin familie sau de la prieteni: „Pune-i copilului Mozart ca sa creasca destept”. Cu totii, fie ca stiu fie ca nu, se refera la Efectul Mozart, teoria conform careia muzica clasica are un efect relaxant asupra creierului.
Studiul a fost initiat de psihologul Frances Rauscher si fizicianul Gordon Shaw. Ei au demonstrat ca prescolarii care au avut parte de educatie muzicala – au invatat sa cante la un instrument sau au cantat intr-un cor – au obtinut note mai mari la teste care masurau rationamentul, iar mai tarziu au reusit sa inteleaga mai usor concepte matematice si stiintifice.
Muzica are si un rol educativ. Cu ajutorul unor cantecele simple, copiii pot retine diferite activitati precum spalatul pe maini sau ora de culcare.
insa tineti minte! Muzica nu trebuie sa fie o corvoada. Faceti ca lectiile de pian sa fie un moment pe care cei mici il asteapta cu nerabdare. Nu ii lasati sa se descurajeze atunci cand ii dor degetele de la corzile de chitara. Sunt diferite moduri in care puteti sa ii apropiati pe micuti de universul muzical.
In timp ce se joaca, puneti muzica pe fundal.
Incurajati-i sa se miste pe ritmul melodiilor, sa bata din palme si din picioare.
Dezvoltati-le creativitatea: schimbati impreuna versurile de la cantece cunoscute.
Faceti exercitii de desen pe muzica. Astfel, copilul isi va exprima in mod artistic sentimentele generate de sunete.

Copiii instrumentisti
Pianistul Jose Antonio Abreu a fondat in Venezuela, in 1975, programul educational de muzica El Sistema. Proiectul are in vedere grupurile sociale vulnerabile sau in pericol. El Sistema este o institutie finantata de stat, care se ocupa de orchestrele de tineri din Venezuela si ofera programe de pregatire muzicala pentru cei mici.
Jose Antonio Abreu a observat ca efectele acestui program sunt resimtite in trei sfere: cea personala/ sociala, cea familiala si cea comunitara. Dar, precum veti vedea, consecintele descrise mai jos nu se reduc doar la societatea din Venezuela, ci pot fi intalnite in cazul oricarui copil care canta intr-un grup – orchestral sau coral.
in sfera personala/ sociala, copiii din grupuri muzicale isi dezvolta partea intelectuala si emotionala. Cei mici dobandesc principii de responsabilitate si angajament, generozitate si dedicare. Fiecare contribuie la realizarea unor obiective colective.
Toate aceste aspecte ii ajuta pe tineri in dezvoltarea personalitatii si a increderii in sine. De asemenea, punctualitatea, responsabilitatea si perseverenta sunt elemente ce contribuie foarte mult pe plan scolar.
in sfera familiala, copiii au nevoie de sprijinul parintilor. Micutul devine un model pentru parinti si incearca sa se perfectioneze. Copiii din familii nevoiase, in fata succesului si a admiratiei din partea adultilor, sunt incurajati sa isi dezvolte noi obiective si sa evolueze. Micutii sunt condusi de speranta pentru conditii sociale si economice mai bune pentru ei si familiile lor.
in sfera comunitatii, muzica serveste la realizarea spatiilor de cultura, la imbogatirea spirituala si la desavarsirea omului.

Terapia prin muzica
O alta functie foarte importanta a muzicii este cea terapeutica. De la o simpla activitate linistitoare, pana la vindecari fizice si psihice, muzica indeplineste diferite roluri.
in ceea ce priveste psihicul, melodiile reprezinta o cale excelenta de a ajuta copiii cu autism si persoanele care se lupta cu stres, anxietate sau depresie. Acest lucru este posibil datorita faptului ca muzica pune in functiune intregul creier, cu abilitatile motorii, senzoriale si intelectuale.
De exemplu, copiii care sufera de autism nu prea intra in activitati sociale obisnuite. Astfel, muzica le ofera o oportunitate de a se exprima. Cantecele devin pentru micuti o cale de a da curs liber emotiilor si de a se elibera de sentimente negative.
Terapia prin muzica este folosita si in cazul persoanelor care sufera fizic. Adesea, spitalele organizeaza sedinte cu terapeuti pentru pacienti. De exemplu, cei care au fost afectati de cancer apeleaza la muzica pentru a face fata stresului, tensiunii si durerii.
De obicei, muzica terapeutica include atat o parte vocala, cat si una instrumentala. Alaturi de specialisti, copiii invata sa cante, sa realizeze melodii si, astfel, sa nu se mai concentreze pe durere. Chiar si nou-nascutii sunt ajutati de cantece; muzica ii ajuta sa isi dezvolte si sa isi foloseasca simturile – vazul, auzul, simtul tactil etc.

Concluzie
Muzica este esentiala pentru evolutia copiilor. Cantecele ii sensibilizeaza pe micuti si le ofera anumite valori care ar putea fi dobandite cu greu in alte conditii. De la dezvoltarea psihica, pana la calmarea fizica, muzica reprezinta o parte esentiala a vietii.
incercati sa creati un mediu muzical pentru micuti de cat mai curand. Nimeni nu spune ca trebuie sa devina artist. Tot ce veti face va fi sa contribuiti la cresterea emotionala a micutilor vostri.

Cum il influenteaza muzica pe copilasul tau?


Ultimele articole

2 comentarii la „Copiii si muzica”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s