Copiii care vorbesc tarziu

Copilul invata sa vorbeasca treptat. In mod evident, rolul familiei in aceasta perioada este unul considerabil, gratie „baii de cuvinte” si afectiunii in care este scaldat copilul. Totusi, sunt cazuri in care copilasul nu vrea sau nu poate sa vorbeasca, desi intelege ce se intampla in jur. Care pot fi motivele?

In absenta stimularii lingvistice apare in mod constant o saracie sau un retard in achizitia bagajului verbal. Climatul afectiv familial este, de asemenea, deosebit de important.

Studiile clinice au pus in evidenta faptul ca intarzierile pe linia achizitiei limbajului se pot datora si carentelor emotionale ale copilului. In conditiile in care un copil traieste intr-un mediu familial total neinteresat de prezenta lui sau extrem de conflictual, el isi exprima supararea fata de parinti prin dezintereseul pentru articulatie.

Sunt multe cazuri cand se poate observa ca astfel de copii inteleg cam tot ceea ce se intampla in jur, raspund anumitor sarcini date de adultii din jur, dar nu vor sa vorbeasca. Este modul lor de a-i pedepsi pe adulti pentru atentia scazuta pe care i-o acorda.

Nu intra in panica atunci cand copilul tau nu vorbeste!

Mai intai, gandeste-te la modul in care ai reusit sa comunici cu el, sa-i transmiti dragostea si atentia ta inca din perioada prenatala. Incearca apoi sa te apropii de cel mic si sa petreceti cat mai mult timp impreuna. Vorbeste-i, spune-i cat de mult il iubesti si zambeste-i!

Incet, incet s-ar putea sa te bucuri de sunetele, silabele si cuvintele pe care incepe sa le rosteasca. Aplauda-l, bucurati-va impreuna de reusitele sale si continua sa fii alaturi de el. Nu-l abandona si ofera-i stiinta, rabdarea si toata dragostea ta. Ajuta-l sa inteleaga ca este bine sa fii curios, sa fii atent si disponibil pentru celalalt, sa comunici si sa pui intrebari.

Cand limbajul intarziat devine o problema

Se poate considera ca fiind intarziere in aparitia si dezvolarea vorbirii copilului daca pana la varsta de 3 ani acesta foloseste un numar redus de cuvinte, alterate ca pronuntie si care nu formeaza inca propozitii simple, desi din punct de vedere fiziologic (organe fonatorii, integritate cerebrala, auz normal) nu este nici o problema, iar dezvoltarea intelectuala este corespunzatoare varstei cronologice.

De ce intarzie copilul sa vorbeasca?

Cauzele acestor intarzieri pot fi:

1. boli suferite de mama pe parcursul sarcinii, asfixii sau traumatisme obstetricale, encefalite si alte imbolnaviri ale creierului survenite in primii ani de viata;

2. boli cronice cu evolutie indelungata, boli infectioase care se succed la scurt timp in cursul primei copilarii;

3. factori psihologici: separarea de mama, abandonul, lipsa de ingrijire / stimulare, mediul defavorabil dezvoltarii vorbirii – climat familial stresant, carenta afectiva, suprasolicitarea verbala, pretentii exagerate, atitudini brutale sau rasfat;

4. suprasolicitarea verbala prin bilingvism, la varsta ante-prescolara;

5. factori constitutionali: particularitati somatice innascute ce se caracterizeaza prin «inabilitate», care se manifesta in toate dimensiunile vorbirii si limbajului si care persista in evolutie sub diverse forme: intarziere in vorbire la 3-4 ani, dislalie prelungita si dupa 5 ani sau tulburari articulatorii grave, dificultati in insusirea scris-cititului la varsta scoalara, agramatism pana tarziu.

Etapele pe care le poti urmari in dezvoltarea limbajului copilului tau sunt :

– dupa prima luna ganguritul sau lalatiunile bebelusului;
– la 6 luni poate pronunta monosilabe duble (ba-ba, ta-ta, etc);
– la 9 luni raspunde la nume, imita sunete;
– la 11 luni rosteşte primul cuvant;
– la 12 luni spune 2-3 cuvinte, pricepe sa dea obiecte la cerere;
– luna a 18-a: juxtapune doua cuvinte, denumeste imagini din carti cu poze;
– la 2 ani recunoaste denumirea catorva obiecte, animale, persoane, poate alcatui fraze din 3-4 cuvinte;
– intre 3 ani si 5 ani, un copil poate ajunge sa utilizeze pana la 1500 de cuvinte, iar intre 4 si 5 ani, organizarea sintactica a limbajului devine din ce in ce mai complexa.

In cazul in care copilul tau nu evolueaza din punct de vedere al dezvoltarii limbajului conform celor specificate mai sus, ar fi bine sa mergi cu el la un control pentru a depista cauzele de natura medicala sau, daca acestea nu exista, de natura psihologica.

De cele mai multe ori, acestea din urma sunt predominante. Vizita la psiholog este necesara, iar lucrul terapeutic integrativ copil-parinte este adesea solutia salvatoare a copiilor care nu vorbesc.

Ce poti face pentru a stimula copilul sa vorbeasca?

Recomandari pentru parintii care isi doresc sa stimuleze copilul din punct de vedere lingvistic:

– Joaca-te cat mai mult cu micutul tau, in primul an de viata, vorbeste-i, explica-i mereu ceea ce faci;
– Ofera-i jucarii de culori si forme diferite – mingii, cuburi, animalute din plastic care pot produce sunete si-i pot atrage atentia – il vor stimula auditiv, vizual si fizic si-i vor dezvolta creierul;
– Arata-i carti ilustrate si explica-i ce reprezinta fiecare desen;
– Incurajeaza-i mereu vorbirea, foloseste fraze scurte, repeta cuvintele si astfel il vei ajuta sa-si structureze lumea, sa-i dea un sens;
– Pronunta rar si raspicat cuvintele grele si, mai ales, sunetele pe care el le omite; imitandu-i vorbirea gresita, nu faci altceva decat sa-i intaresti vechile obiceiuri;
– Nu-l forta sa iti imite vorbirea sau sa denumeasca obiecte; s-ar putea sa ai parte de un refuz categoric.

Daca micutul tau ii asculta pe cei din jur care vorbesc, daca aude ceea ce-i spui si iti este clar ca intelege din ce in ce mai multe lucruri pe care i le comunici, atunci nu te ingrijora daca este mai lent in a vorbi propriu-zis.

Fiecare avem un anumit ritm de dezvoltare si se stie ca baietii, in general, au tendinta de a vorbi putin mai tarziu decat fetele.

Noi iti dorim succes, energie si multa disponibilitate pentru a stimula vorbirea copilului tau. Nu uita, pentru cel mic este la fel de importanta prezenta mamei, cat si a tatalui in jurul sau. Un copil securizat de prezenta celor doi adulti importanti din viata lui va creste si se va dezvolta sanatos fizic, psihologic si spiritual.

Care au fost primele cuvinte ale copilasului tau?

Echipa SGD
www.SGD.ro


16 comentarii la „Copiii care vorbesc tarziu”

    1. spune-mi te rog dar intelege cei spui ? al meu copil pe la 3 ani spunea doar cateva cuvinte dar mi am dat seama ca nici nu prea intelegea cei spun am mers cu el la psihiatru si este cu elemente de autism .facem terapie aba de 3 luni progresele au aparut dar inca e mult de munca.

        1. Atutismul nu tine doar de vorbit !!! Trebuie sa existe cel putin trei elemente combinate pentru a avea un copil autist : lipsa de comunicare cu cei din jur , fiziomia specifica si greutate in vorbire !! Faptul ca un copil nu vorbeste …nu insemna ca e autist !!

  1. Buna ziua, eu am fetita de 4 ani,… a vorbit pana la varsta de 1 an si 5 luni… corect, foarte putine greseli in vorbire care prin repetari permanente se rezolvau, la 1 an si jumate a cazut si a suferit o comotie cerebrala puternica… si nu a mai zis nici mama…. Acum la 4 ani vorbeste foarte gresit, din vocale si consoanele numai m si n…. Se exclude elementul autismului…. Cunoaste aflabetul, poate si sa-l scrie si vocalele si consoanele… (nu formeaza cuvinte in scris… are totusi abea 4 ani). Deci nu mai stiu ce sa mai fac cu ea, simplu….

  2. Buna piciul meu are 2 si 6 luni intelege cei spun cei cer stie toate partile corpului le arata stie 4 poezii sa le imite prin gesturi dar nu vorbeste practic deloc ii cint mai toata ziua mai ales inainte de culcare si povesti poezii la gradinita nu merge din motiv ca a suferit 3 operatii si acum e perioada postoperatorie..ce sa fac

  3. buna ziua am un baetel de 3 ani si 9 luni si nu vorbeste rupe prea `putin mama dar foarte rar numai cand vrea intelege tot ce ii spun la varsta de 1 an si 4 luni a facut otita acum are migdalite cronica ce poate sa ii afecteze vorbirea va rog care stiti sa imi raspundeti

  4. Buna am un baiat de 4 ani jumate si nu vrea sa vorbeasca…intelege tot ce ii spun face ce ii zic stie cand il intreb ce este un anumit obiect stie partile corpului cum fac animalele…propoziti leaga cateva dar nu lungi…cand incerc sa vorbesc cu el si il intreb cum te cheama el nu raspunde el zice cum zic eu cate odata raspunde corect vorbim cat vorbim si pe urma il bufneste rasul si imi zice sa il las…deci el stie multe dar nu vrea sa vorbeasca

  5. Buna ziua ma numesc Monica si am un copil de 2ani si 4 Luni Care nu merge decat sustinut spune doar cateva cuvinte si astazi am fost la Neurologie psihiatrie logopedie mi s-a spus K are intarziere deoarece este nascut prematur la 7luni si ni s-a prescris un medicament Carnil eu urmeaza Sa ma intorc in GermaniA cu sotul meuu deoarece acolo locuim dar din cauza unor Probleme a trebuit Sa stam aici 2ani.Eu vorbesc romana cu copilul meu(baiat) ,ma gandesc ca ar fi o problema si din cauza faptului K vb 2limbi cu parintii mei romana iar cu sotul germAna.Am facut o greseala mare dandu-i telefonul Sa se uite la musica pt K asa era fericit nu o Sa se Mai repete.Am facut fizioterapie 2luni dar parca Nici un Rezultat plus K aici au o tehica primitiva cu o bicicletarupta si niste saltele murdare.Astept pareri in legatura cu recuperearea copilului.Cat ar putea Dura recuperearea daca se Mai poate si daca fac bine ca merg ialta Tara si continui acolo recuperearea.Va multumesc

    1. Buna ziua! Multumim pentru feedback!
      Puteti sa ne spuneti si motivele pentru care considerati ca articolul nu este suficient de bun?
      Ne-ar ajuta sa il imbunatatim 🙂

      1. Pt ca mamele iti sp problema respectiva si nici macar intuitie nu ai sa le dai un raspuns. Una dintre prostia ce ai scris-o.

  6. Si eu am o fetita care de exp are 3 ani si 9 luni si vorbeste dar nu fluent numara pana la 10 doar in engleza stie alfabetul tot atat in engleza cat si in romana. Se uita pe youtube la desene si animalute. Sp de ce nu vb fluent cum am ar trebui un copil la varsta ei. Sti sa imi dai un rasp concret?

  7. Am un băiețel de 3 ani numara până la 10 in germana engleză romana stie toate culorile in engleză romana stie cum fac toate animalele dar nu leagă propozitii..sa ma îngrijoreze??multumesc

  8. buna ziua am un baetel de trei ani cu sindrow daun cu doua operatii la inima si una la plamini ii foarte agrasiv si spune numai doua cuvinte apa si baba cum puteti sa neajutati si unde sa ne adresam multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s