O dilema pe care multi parinti o au in jocurile in familie este daca sa isi lase copiii sa castige sau nu. Chiar conteaza cine castiga?
Cand eram mica, imi amintesc ca tata m-a invatat cum sa joc table (sub privirile dezaprobatoare ale mamei). Din fire, eu sunt o persoana competitiva. Jocul de table, desi se bazeaza pe sansa, are si o componenta mica de strategie (cum sa aranjezi piesele cat mai bine, pentru a le scoate cat mai rapid). La inceput, pana am inceput sa inteleg cum sa folosesc zarurile in avantajul meu, tata imi explica rabdator unde este cel mai bine sa imi mut piesele. Cu timpul insa, a inceput sa imi dea din ce in ce mai multa libertate de gandire si am inceput sa jucam ca de la egal la egal (desi, in continuare imi este foarte greu sa castig in fata lui).
Problema cu jocurile in familie nu este competitivitatea, ci cum se simt jucatorii. In jocurile cu cei mici, apare, in mod natural, intrebarea: Imi las copilul sa castige (pentru a-i creste stima de sine si pentru a-l mentine interesat) sau joc cinstit (castigand uneori), cu riscul de a-mi descuraja micutul?
Totusi, lucrurile nu stau chiar asa. Copilul tau nu are nevoie sa castige mereu, pentru a-si creste sau mentine stima de sine. Si, cu explicatiile potrivite, micutul tau va intelege poate chiar mai multe dintr-o pierdere, decat dintr-o reusita.
- Cand parintele castiga
A castiga la un joc nu inseamna sa trisezi sau sa alegi un joc extrem de dificil, la care stii ca cel mic nu se va descurca.
De exemplu, in timp ce Catan este un joc de strategie, la care trebuie sa ai anumite cunostinte de negociere si o oarecare capacitate de proiectare, jocuri precum Piticot tin mult mai mult de sansa (inaintezi asa cum dai cu zarul) si nu necesita experienta.
Asa ca, este important ce joc alegi, in functie de varsta si experienta copilului tau, astfel incat sansele sa fie, cat de cat, egale.
Si, chiar daca micutul tau pierde, arata-i care au fost greselile sale. Nu conteaza cine castiga, atata timp cat copilul ajunge sa invete ceva din jocul respectiv.
- Cand copilul pierde
In viata nu toata lumea castiga si nu toti primesc un trofeu sau o diploma. Dar parintii incearca sa isi fereasca micutii de dezamagiri.
Totusi, din pierderi putem sa invatam foarte multe. Priveste aceste obstacole ca pe niste momente bune pentru educarea copilului. Invata-l cum sa piarda cu demnitate si sa isi tina capul sus. Invata-l sa isi analizeze greselile. Intreaba-l ce nu a inteles si explica-i in locurile in care vezi ca se poticneste.
Daca iti lasi intentionat copilul sa castige mereu, cel mic va observa si va crede ca te indoiesti de abilitatile sale.
De asemenea, ii vei da o imagine falsa despre sine – va crede ca este mai bun decat este in realitate. In aceasta situatie, in jocul cu alti copii (care nu lasa de la ei), socul va fi mai mare cand va pierde.
Daca va castiga mereu, copilul tau va avea probleme cand va iesi pe locul doi si isi va gestiona sentimentele mai greu. Copiii care isi cunosc propriile puteri si limite isi dezvolta stima de sine intr-un mod mai sanatos decat cei care au nevoie mereu sa castige.
Si, in cele din urma, intr-adevar, s-ar putea sa ai de a face cu niste crize de plans si nervi, din partea copilului tau. Pana la urma, nu conteaza cine castiga pana cand pierde cineva. Dar, daca il ajuti sa isi inteleaga sentimentele, veti trece impreuna peste aceasta etapa.
De exemplu, ii poti spune: „Inteleg ca faptul ca ai pierdut te-a enervat. Poti sa imi spui ce te supara cel mai mult?” sau „Stiu ca este greu ca ai pierdut acum, dar data viitoare vei juca mai bine.”
La tine acasa, conteaza cine castiga? Ce joc va place sa jucati cel mai mult in familie?
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy
Fetita mea de 3 ani se supara daca nu cistiga si modifica jocurile ca sa cistige. Tatal ei ii tine mereu teorie ca in viata trebuie sa si pierzi si atunci plinge si mai rau si nu mai vrea sa se joace deloc. Se duce la tv la desene animate unde nu mai este in competitie. Nu stiu care e virsta la care un copil trebuie sa invete sa piarda si mai ales sa se distreze altii pentru asta. Cind ne jucam noi doua accepta sa piarda, poate si fiindca eu accept sa modific un joc in favoarea ei cind isi doreste asta.