Construieste un semafor al emotiilor

Sunt momente in care nu stii cum sa pui in cuvinte ceea ce simti, mai ales copil fiind. Ajuta-ti micutul sa se exprime mai usor, folosindu-se de un semafor al emotiilor.

Un semafor al emotiilor poate fi foarte util in gestionarea furiei la copii. De pe la varsta de 3-4 ani, cel mic deja intelege ca rosu inseamna „Stop”, galben inseamna „incetineste”, iar verde inseamna „porneste”.

Asadar, pentru a-ti invata copilul cum sa isi controleze emotiile, iti propun urmatoarea activitate de realizat impreuna.

Ai nevoie de:

  • 3 cartoane colorate (unul rosu, unul verde si unul galben sau portocaliu);
  • foarfeca;
  • lipici;
  • un marker negru
  • o coala A3.

Cum se face:

Decupeaza cate un cerc din fiecare carton colorat. Lipeste cercurile pe coala A3, in pozitie verticala, astfel: cel rosu sta cel mai sus, la mijloc il lipesti pe cel galben, iar la baza va fi cel verde. Parca seamana cu un semafor, nu-i asa?

Fiecare cerc are o alta semnificatie pe care o veti scrie impreuna, cu markerul:

  • pe cercul rosu, vei scrie: „Ia o pauza!”
  • pe cercul galben, vei scrie: „Gandeste-te!”
  • pe cercul verde, vei scrie: „Decide!”

semaforRoaga-ti micutul sa isi aminteasca de un moment in care s-a suparat pe cineva sau o situatie in care s-a speriat foarte tare. Poate s-a certat cu un coleg, poate s-a enervat ca nu reuseste sa faca sau sa obtina ceva sau poate i-a fost frica sa incerce ceva nou.

Pentru situatia pe care si-o alege, roaga-l apoi sa noteze in dreptul fiecarui cerc ce ar trebui sa faca. (Sau, cel mic iti spune tie ce sa notezi.)

Pentru cercul rosu, intreaba-l cum crede ca ar putea lua o pauza de la situatia care l-a suparat. De exemplu: poate sa faca o mica plimbare pentru a se calma si poate sa incerce sa isi identifice emotiile.

Dupa acest pas, treceti la cercul galben. Aici, notati impreuna care a fost problema, ce solutii ar exista, ce vrea copilul sa obtina din aceasta situatie.

Iar in dreptul cercului verde, veti scrie deciziile luate in urma analizei si cum poate copilul sa le puna in practica.

Recomanda-i micutului tau sa isi imagineze mereu un astfel de semafor, in momentele in care simte ca se enerveaza si sa treaca prin toate etapele de mai sus.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy

 


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s