Invata-ti copilul despre rezistenta aerului, construind impreuna o parasuta de jucarie! De ce iti atenueaza caderea acest dispozitiv si cat de complicat e sa il faci?
De fapt, este foarte simplu sa construiesti o parasuta de jucarie. Atentie! Nu realizam un obiect pe care sa il foloseasca insisi copiii, ci unul strict pentru joaca.
Ai nevoie de:
- o batista mai mare sau orice bucata de material subtire, vaporos, in forma de patrat (cam 30 cm patrati);
- foarfece;
- patru bucati de sfoara, cu o lungime de 40 cm;
- un obiect mic, pe post de greutate – poate fi un soldatel sau un omulet LEGO;
Cum se face:
Innoada fiecare colt al batistei. Apoi, deasupra fiecarui nod, leaga bine cate o bucata de sfoara. Tine de mijlocul materialului textil si trage de sfori, astfel incat sa te asiguri ca sunt bine legate.
Leaga capetele libere ale sforilor intre ele, iar apoi leaga-le de obiectul ales (acela va fi „parasutistul”).
Cu grija, urca-te pe un scaun si lanseaza de acolo parasuta, pentru a vedea cum cade. Cu cat cade mai incet si aterizeaza mai lin, cu atat este o parasuta mai buna.
Poti incerca si cu alte materiale – o punga de plastic, o bucata de hartie subtire. Experimenteaza si vezi care material este cel mai bun.
Ce se intampla:
Cand lansezi parasuta, greutatea trage bucatile de sfoara in jos, despaturind suprafata materialului. In acelasi timp, materialul foloseste rezistenta aerului, incetinind astfel picajul.
Pe masura ce suprafata materialului textil este mai mare, cu atat este si rezistenta mai mare, iar parasuta va pica mai incet.
Poti face o mica gaura in centrul parasutei, astfel incat aerul sa poata trece prin ea, iar parasuta sa pice mai drept.
3… 2… 1… Lanseaza!
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy
LIPSESC RANDURI SI CUVINTE INTREGI!