A fost odata ca niciodata, tocmai in Cipru, o leguma care semana foarte mult cu varza. Am putea spune ca era chiar una dintre verisoarele ei….doar ca avea studii superioare.
Se numea conopida si era supranumita varza de Cipru, fiind cunoscuta de acum 2500 de ani. Sanatoasa si gustoasa, conopida noastra a ajuns in Europa abia la inceputul secoului al XVI-lea. Spre deosebire de suratele ei, varza si broccoli, conopida nu are aceeasi culoare, deoarece frunzele acopera florile, care nu pot fi colorate de razele soarelui.
Conopida contine doar 21 de calorii la 100 de grame, fiind o leguma excelenta in curele de slabire. Pe langa vitamine C, B2, B6, conopida mai contine si numeroase enzime care ajuta la detoxifierea organismului. In bucatariile contemporane, conopida este utilizata in special la ciorbe si supe sau asociate cu alte legume. Mai poate fi folosita cruda, in salate. Ca sa nu-si schimbe culoarea in timpul fierberii se poate adauga putina zeama de lamaie sau o ceasca de lapte. Preparata la aburi, conopida este numai buna pentru persoanele care au o digestie mai grea.
Consumand conopida, vom avea o inima mai sanatoasa si muschi mai puternici, asta datorita continutului de potasiu. Potasiul regleaza tensiunea arteriala, iar hipertensivii carora li se prescriu diuretice trebuie sa aiba un aport sporit de potasiu, fiindca mineralele din organism sunt eliminate o data cu retenţia de apa. Pentru a beneficia din plin de toate proprietatile nutritive ale conopidei, ar trebui sa o consumam cruda, dar cum nu este pe placul tuturor sub aceasta forma, ea poate fi fiarta, dar numai in aburi si nu mai mult de 10 minute. Numai astfel vom reusi sa pastram o parte din vitaminele si mineralele acestei legume.
Noi va recomandam Budinca de conopida.
Dar sa va spun cum anume puteti transforma o conopida intr-o afro-conopida. Ai nevoie de o conopida, un cartof si patru scobitori. Taie conopida pe jumatate, apoi scobeste-o cu ajutorul unui cutit. In scobitura formata pune un cartof si in cartof infige cele patru scobitori. Ii poti pune doi ochisori din masline si un nas din morcov. Si uite asa am facut o afroconopida.
Nu uita de sanatate! Ca-i mai buna decat toate.