Cele mai frecvente 5 intrebari despre alaptarea la san

Cele mai frecvente 5 intrebari despre alaptarea la san

Alaptarea la san este un sentiment unic pentru o mamica si reprezinta prima conexiune pe care si-o formeaza mama cu bebelusul. Alaptarea la san nu este doar o forma de hranire a celui mic, ci este un moment intim si extrem de emotionant pentru mamici. Totodata, este un moment invaluit in mister, mai ales pentru femeile care se afla la prima sarcina si isi pun foarte multe intrebari in legatura cu alaptarea la san. Iata care sunt cele mai frecvente 5 intrebari despre alaptarea la san:

Cand voi putea alapta pentru prima data?

Daca starea iti permite, bebelusul poate fi pus la san imediat dupa nastere. Acest lucru nu doar va stimula lactatia, ci il va ajuta si pe cel mic sa se obisnuiasca cu noul mediu si sa se simta in siguranta. Primul contact al bebelusului cu noua sa viata ar trebui sa fie cu mama, la pieptul acesteia. Imediat dupa nastere, lactatia este favorizata de scaderea hormonilor placentari si de stimularea mamelonului de catre bebelusul care incearca sa se hraneasca. In primele 2-3 zile, sanii tai vor produce colostru, un lichid care ii va asigura bebelusului toti nutrientii de care are nevoie si in acelasi timp anticorpii necesari pentru lupta impotriva virusurilor sau a bacteriilor care l-ar putea afecta. Ulterior, colostrul va fi inlocuit de laptele matern.

Alaptarea la san este un proces dureros?

Daca bebelusul este pus corect la san, alaptatul nu ar trebui sa fie un proces atat de dureros. Cu toate acestea, emotiile si lipsa experientei de a atasa copilul la san poate produce un anumit disconfort in zona mameloanelor, ajungand chiar la aparitia unor iritatii in jurul lor. Insa, acest proces nu ar trebui sa te sperie. Adevarul este ca durerile vor fi resimtite prea putin atunci cand iti vei privi minunea de copil in bratele tale.

Cum imi dau seama ca bebelusul este satul?

Din acest punct de vedere, bebelusul functioneaza ca orice alta persoana. In momentul in care este satul, el va lasa sanul, iar acest lucru poate sa se intample uneori dupa 2 ore sau dupa 30 de minute, in functie de mesele anterioare. In orice caz, nu ar trebui sa il alaptezi dupa ceas si nici sa il trezesti pentru a-l muta la celalalt san daca a adormit in timpul alaptatului. Cu timpul, vei capata experienta si iti vei da seama singura in momentul in care cel mic s-a saturat.

Trebuie sa imi spal sanii cu apa si sapun dupa fiecare alaptare?

Se recomanda ca dupa fiecare alaptare sa asiguri o toaleta eficienta la nivelul sanilor, dar asta nu inseamna neaparat spalarea cu apa si sapun, ci doar clatirea mamelonului cu apa calduta si eventual folosirea unor unguente recomandate de medic in cazul in care te confrunti cu iritatii sau alte probleme. Este important sa apelezi la tifon sau la cupe protectoare care sa absoarba laptele care poate picura intre mesele bebelusului si sa mentii in acest fel o igienta corespunzatoare.

Trebuie sa ma mulg intre mesele bebelusului?

Un lucru important pe care multe mamici nu il inteleg este faptul ca prin muls, organismul va produce mai mult lapte decat trebuie. Bebelusul, prin suptul lui, va regla singur cantitatea de lapte din sani. Mulsul este util in momentul in care iti doresti sa ai rezerve de lapte la congelator pentru situatiile in care trebuie sa pleci de acasa si nu ai cum sa il alaptezi pe cel mic. O alta situatie in care se recomanda mulsul este cea in care iti simti sanii foarte grei si o presiune mare la nivelul lor (fenomen cunoscut si sub numele de ”furia laptelui”).

Mai multe informatii despre alimentatia in timpul alaptarii, produse pentru alaptat sau cum sa impaci diversificarea alimentatiei cu alaptarea, poti gasi pe site-ul alaptarealasan.ro.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s