Monopoly, unul dintre cele mai cunoscute jocuri de societate, este un instrument util in educatia micutului tau. Ce putem invata din acest joc?
O varianta a jocului Monopoly exista de peste un secol. In 1903, Elizabeth J. Magie Phillips a inventat un joc pentru a explica mai bine conceptele economice – „Jocul Proprietarului”. Astfel, jucatorii aveau ocazia sa invete ce inseamna sa cumperi si sa vinzi o proprietate si cum se dezvolta piata economica.
Jocul a fost adaptat de Parker Brothers in 1935 si asa a aparut Monopoly, „Jocul de schimburi comerciale rapide cu proprietati”.
Daca nu l-ai mai jucat pana acum, sa iti prezint regulile pe scurt. Fiecare jucator porneste cu o suma de bani din care cumpara (initial) proprietati. Odata ce a facut un set de proprietati de aceeasi culoare (un cartier), poate incepe sa construiasca si case, iar apoi hoteluri. Exista insa si dificultati: pentru a obtine un set, uneori, trebuie sa negociezi cu alti jucatori; depinzi foarte mult de zaruri si noroc; risti sa ajungi si la inchisoare.
„Bine, dar de ce l-ar interesa pe copilul meu un joc despre economie?” ai putea sa ma intrebi.
Monopoly este o ocazie foarte buna de a-i invata pe cei mici cum sa isi gestioneze banii, cum sa negocieze si sa intretina relatii. De asemenea, clasicul joc de societate (prin care avansezi cu ajutorul zarurilor),ne invata ca, uneori, avem nevoie si de putin noroc.
Din jocurile mele de Monopoly, pot spune ca am invatat sa nu arunc banii pe toate proprietatile si, in schimb, sa ma concentrez pe un singur set (nu prea scump), pe care sa pot construi casute.
Conceptul de bani este un element pe care copiii il invata treptat. Daca la inceput le este suficient sa inteleaga ca banii sunt un schimb pentru un serviciu sau un produs, cand ajung ceva mai mari vor descoperi si cum sa isi imparta banii de buzunar.
In plus, Monopoly este si un joc foarte bun pentru a relationa si a petrece timp in familie.
Ce crezi ca a invatat copilul tau dintr-un joc de Monopoly?
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy
sursa foto: activelearningps.wordpress.com