Fenomenul de bullying nu s-a nascut peste noapte, ci a fost invatat, si nu poate fi rezolvat pe loc, ci este nevoie de timp si deschidere. La Meditatii pentru parinti, incepem o serie adresata copiilor-agresori si copiilor-victime de bullying, in incercarea de a prezenta un tablou complet al acestui fenomen.
Prin bullying, intelegem „un complex de fapte intentionate, care aduc atingere dezvoltarii normale a unui copil si care se manifesta printr-o hartuire repetata asupra aceleiasi victime”, dupa cum aflam de la comisar-sef Gratiela Vaduva, Serviciul de Analiza si Prevenirea Criminalitatii, Politia Bucuresti.
Bullyingul se poate manifesta atat prin violenta fizica (lovituri repetate), cat si prin violenta verbala, amenintari sau violenta la nivel psihologic.
Si, in orice actiune de bullying, este important sa tinem minte ca sunt 3 actori sociali, nu 2: agresorul, victima si martorul. Iar educarea cu privire la acest fenomen ar trebui facuta tuturor acestor categorii.
Totodata, comisar-sef Gratiela Vaduva avertizeaza ca agresorii sunt si ei tot victime.
„De fapt, avem de a face cu 2 tipuri de victime: o victima a colegilor si o victima a familiei si a societatii in care a trait si si-a desfasurat prima copilarie”, spune ea, sugerand ca agresorii ar trebui sa treaca prin programe de ajutorare, nu de pedepsire.
Afla mai multe despre diversele forme ale fenomenului de bullying, acum, la Meditatii pentru parinti.
Materialul face parte din campania „Viata secreta a copilului tau”, lansata de Itsy Bitsy si GMP PR.