Ce faci cand copilul este timid?

Ce reactie ai cand copilul tau iti spune ca ii este rusine? Exista o reteta pentru situatiile in care copilul este timid?

Inteleg ca tu crezi ca este timid. Dar te invit sa ai grija la felul in care ii vorbesti despre acest lucru. „Timid” este o eticheta pe care copilul o poate prelua o viata intreaga. Si se va purta in consecinta: „Eu nu pot sa fac o prezentare pentru ca sunt timid. Asa mi-a zis mama intotdeauna.”

Cel mai util, in situatia in care copilul este timid (sau pare a fi), este sa il intrebi concret: „Ce ti-ar placea tie sa faci?” Si apoi sa il si sustii, sa reuseasca.

Daca atunci cand merge intr-un loc nou sta deoparte sau intra in relatie cu persoane noi tarziu/ greu, cum il poti ajuta tu? In primul rand, respecta-i ritmul – fiecare dintre noi avem un ritm propriu de adaptare la ceva nou. Cu cat il vei impinge mai mult de la spate, cu atat va rezista mai mult.

Incearca sa eviti:

  • sa ii spui ca nu este OK sa stea deoparte;
  • sa il compari cu ceilalti copii.

Este ca si cum compari mere cu pere. Nu il impinge de la spate. Ii poti accentua refuzul.

Poti, in schimb, cu pasi mici, sa ii starnesti interesul: „Ia uite aici, ce chestie interesanta!”

Ii poti spune: „Cand o sa fii pregatit, te astept sa vii sa intri in joc.”

Poate te deranjeaza si pentru ca te consideri si tu timid. Si nu vrei sa sufere si copilul din aceasta cauza. Atunci iti propun sa te relaxezi. Sa vorbesti despre emotiile tale – cu copilul, cu altii. Vei descoperi ca nu esti nici pe departe singur. Vei afla cum au procedat altii. Apoi ii vei putea oferi copilului exemplul tau personal.

Copilul tau este timid? Ce alte solutii mai stii, pentru a-i ajuta dezvoltarea?

Autor articol: Cati Calin, trainer si consultant in comunicare relationala la Centrul AmaneSer / facebook / amaneser@amaneser.ro / 021/327.54.45 / 0723.396.368


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s