Bubite rosii, mancarimi si multe plansete. Cam asa pot fi descrise, in mare, bolile copilariei, prin care am trecut mai toti. Ce ar fi bine sa faci atunci cand apar aceste boli si la micutul tau?
Cele mai importante boli ale copilariei sunt bolile eruptive: rubeola, rujeola, varicela, adica varsatul de vant, parotidita epidemica – oreionul – si scarlatina. Toate bolile infectioase sunt virale si nu primesc tratament antibiotic.
Scarlatina este o boala eruptiva – data de streptococul betahemolitic – care se traduce clinic prin febra mare, eruptie cutanata si amigdalita pultacee. Acest streptococ este periculos; la un interval liber de cateva sapatamani sau luni dupa scarlatina, el poate determina complicatii deosebite – cum ar fi cardita, adica inflamatia cordului, reumatismul articular acut sau coreazidenhau, sau manifestari neurologice ale creierului.
Daca scarlatina s-a depistat, este bine sa internam copilul, pentru a fi tratat corespunzator. Altfel, exista aceasta posibiliate de complicare cu reumatism, cardita sau manifestari neurologice.
Celelalte boli, rubeola, rujeola, varicela evolueaza in general spre vindecare, cu avantajul ca aceste boli infectioase dau imunitate pe viata spre deosebire de vaccinuri, care dau imunitate pentru doar patru-cinci ani.
Tratamentul se face de obicei la domiciliu; copilul nu se interneaza, dar trebuie sa stea in casa trei saptamani, pentru ca este contagios. Daca iese afara si sta la soare, boala poate reveni.
Foarte important este ca sase luni – dupa orice boala eruptiva – nu mergem la mare. Nu facem plaja, nu stam in soare, pentru ca soarele determina o reactualizare a bolii, a eruptiei numai – fara febra – si putem ramane cu alergie la soare pe viata. Deci, in anul in care copilul a facut boala eruptiva, evita sa mergi cu el la mare; daca totusi mergeti, evitati plaja sau tine-l acoperit cu tricoul.
Foarte rare sunt cazurile de complicatii ale varicelei. Exista cazuri de pacienti care fac – in timp ce au varicela – si pneumonie – care se manifesta prin febra mare, tuse, condensare pulmonara samd.
In general, aceste complicatii se trateaza in spital de catre medicul specialist infectionist. O alta complicatie a varicelei este si suprainfectia bacteriana. Din cauza scarpinatului, bubitele se pot suprainfecta cu un stafilococ si apar asa-numitele ” bube dulci „, cu un continut purulent. Acestea trebuie sa fie tratate de catre un specialist chirurg – fiecare bubita separat -, trebuie facuta toaleta locala si eventual se va hotari daca este nevoie de tratament antibiotic.
Toate bolile infectioase sunt virale si nu primesc tratament antibiotic. Tratamentul este numai simptomatic, cu hidratare corespunzatoare si urmarirea evolutiei bolii de catre medicul de familie sau medicul pediatru. Complicatiile se interneaza obligatoriu si se trateaza in conditii de spital.
In cazul parotitei epidemice – oreionul – o complicatie destul de rar intalnita poate fi orhita. Localizarea virusului urlian care da oreionul poate fi si la nivelul testiculelor si apare orhita urliana, adica inflamarea testiculelor. Pe langa febra, la baietei se umfla zona genitala, apare durerea, roseata si caldura locala. Orhita se interneaza obligatoriu.
Bolile copilariei detaliate
Afla manifestarile fiecarei boli, in detaliu, si tratamentele aferente, de la specialisti avizati, din podcasturile de mai jos.
- Varicela: cauze, semne si tratamente
- Oreionul la copii: Simptome si recomandari
- Rujeola: simptome si tratamente
- Scarlatina: simptome si recomandari
- Rubeola: manifestari si riscuri
- Roseola infantum: simptome si tratamente
- Boala gura-mana-picior: simptome si recomandari