Nu stiu cati dintre dumneavoastra ati copilarit la sat, “la tara” cum se spune, dar sunt aproape sigur ca aceia care au beneficiat de un asemenea dar de la Dumnezeu au aflat de la oamenii mai in varsta ca atunci cand tuna si fulgera, Sfantul Ilie a pornit sa se plimbe pe cer cu carul lui tras de cai de foc.
Uneori, Sfantul ii insarcineaza pe slujbasii sai, Ilie Palie si Foca, sa ii mane carul. Cand fulgerele brazdau cerul, se spunea ca Sfantul Ilie pocneste din bici. Cand isi spala rotile carului ca sa nu scartie, iarasi ploua.
Preumblarea Sfantului prin cer este suprinsa in icoanele pe sticla dedicate lui. Tot in icoanele cu el apare, uneori, momentul in care este rapit la cer: atunci, Sfantul ii arunca cojocul ucenicului sau, Elisei, ca sa il aiba ca amintire. Pe fundalul acestei minuni, observam cum un taran isi ara linistit pamantul. Poate acesta este un semn ca in vechime oamenii considerau minunile ca fiind niste fapte commune, obisnuite. Minuni intalneai in fiecare zi.
Dumnezeu i-a dat Sfantului Ilie puterea de a dezlega ploile si de a porni vanturile. Si Sfantul mai are o putere: il trimite sau il tine in loc pe Sorbul Marilor, o fiinta care salasluieste prin ape si care revarsa peste maluri apa raurilor, producand mari pagube.
Sfantul are o ura inversunata impotriva dracilor: pe unde ii prinde, ii trasneste. Se zvoneste ca la sfarsitul lumii, Sfantul Ilie il va infrunta pe Antihrist. Din ranile Sfantului va curge sange care se va trasnforma in foc, iar focul va arde pamantul, curatindu-l de toate pacatele oamenilor.
Cica la inceputul inceputurilor, Sfantul Ilie avea un caracter aprig. Trasnea atat de tare din bici, incat tronul lui Dumnezeu se cutremura, cerul se despica, pamantul se zdruncina, animalele ramaneau sterpe. Pentru ca intrecuse rabdarea lui Dumnezeu, Acesta i-a luat din putere si l-a blestemat sa i se usuce o mana si un picior. De cand a ramas numai cu o mana si cu un picior nevatamate, Sfantul trasneste din bici mai domol.
Asocierea dintre Sfantul Ilie si ploaie fiind atat de puternica, oamenii se rugau la el pentru ca anul sa fie abundent in ploi. Taranii se rugau pentru ploaie si la alti protectori ai recoltelor: Sfanta Filofteia si Sfantul Gheorghe.