Apare brusc, dureaza putin, dar lasa in urma o senzatie de frica si neliniste. Cum recunosti un atac de panica si ce poti face pentru a evita aceasta problema?
Nu stiu daca ti s-a intamplat, dar eu pot vorbi din proprie experienta. Cel mai recent atac de panica s-a intamplat intr-un moment in care simteam ca toata viata imi este data peste cap – responsabilitatile de la job, combinate cu stresul provocat de admiterea la masterat si cu o relatie de cuplu pe duca.
Eram perfect constienta ca sunt stresata si deja incepusem sa consider aceasta stare o normalitate. Intelegeam ce se petrece cu mine si mi se parea firesc sa ma simt tulburata. Asa ca zilele mele se desfasurau normal.
Pana cand, intr-o zi la serviciu, in timp ce tastam linistita la calculator, am simtit cum inima incepe sa bata din ce in ce mai repede si mai puternic, parca nu mai puteam sa respir, palmele imi transpirasera si nu mai vedeam nimic in jur. Toata senzatia a durat vreo 5 minute, timp in care am iesit din birou pentru a lua o gura de aer proaspat. Tocmai avusesem un atac de panica.
Ce este un atac de panica?
Atacurile de panica par sa apara din senin, in aparenta fara un motiv anume, manifestandu-se ca un val de frica si anxietate, subit si coplesitor. Netratate, ele pot duce la o tulburare de panica si alte probleme.
Aceasta senzatie dureaza, in general 20 de minute, intensitatea maxima a simptomelor avand o durata de 10 minute. Exista insa cazuri in care un atac de panica poate depasi o jumatate de ora.
Infricosator este faptul ca un atac de panica poate sa apara oriunde si oricand, chiar si in timp ce mergi pe strada sau faci cumparaturile sau chiar in timpul somnului.
Existe diverse explicatii (cauze) pentru un atac de panica. Poti avea o predispozitie genetica sau afectiunea poate avea legatura cu evenimente din copilarie, ascunse in subconstient, precum neglijenta sau abuzul parintilor sau, dimpotriva, parinti prea protectivi (fapt care duce la o lipsa de control in viata adulta).
De asemenea, o experienta traumatica sau schimbari majore in viata mai pot fi motive ale atacurilor de panica: schimbarea locului de munca, divortul, moartea cuiva drag sau chiar asteptarea primului copil.
Atacurile de panica mai sunt provocate si de consumarea unor cantitati mari de alcool sau cofeina, diverse tratamente medicamentoase, fumatul excesiv.
Simptomele unui atac de panica
- senzatia de sufocare, hiperventilatia sau pierderea suflului;
- palpitatii sau batai neregulate, rapide si puternice ale inimii;
- dureri sau disconfort la nivelul pieptului;
- tremure;
- senzatia de inec;
- transpiratie si frisoane sau valuri de caldura;
- senzatia de greata;
- senzatia de ameteala sau de lesin;
- amorteala si furnicaturi;
- frica de moarte sau de a pierde controlul.
Nu este obligatoriu ca un atac de panica sa prezinte toate aceste simptome deodata.
Daca simptomele sunt continue si nu dispar intr-o ora cel mult, s-ar putea sa nu fie un atac de panica si ar trebui sa mergi cat mai repede la un medic specialist.
Din fericire, atacurile de panica pot fi tratate
In momentul in care ai un atac de panica, este indicat sa mergi la un psihoterapeut. Cum cauza este diferita de la persoana la persoana, nu exista un tratament universal, iar terapia este personalizata.
Prin terapie, vei descoperi cauzele anxietatii tale si vei invata cum sa controlezi si sa previi astfel de crize.
Nu apela la un tratament medicamentos daca nu ti-a fost indicat de un specialist. Adesea, antidepresivele pot duce la dependenta si nu rezolva problema in profunzime.
Ceea ce poti face tu este sa te pregatesti emotional si sa inveti mai multe despre panica. In momentul in care stii cu ce ai de a face, lupta este deja mai usoara.
Invata tehnici de relaxare si incearca exercitii de controlare a respiratiei. De asemenea, iti propun sa citesti si urmatoarele articole despre stres:
- Tehnici de evadare din stresul cotidian
- Destreseaza-te de stres
- Scapa de stres prin activitati de copii
- Scapa de stres prin fapte bune
Tu ai avut vreodata un atac de panica? Povesteste-ne cum ai trecut peste, in rubrica de comentarii.
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy