Sarcina este un eveniment care iti schimba viata. Nu exista o alta experienta care sa schimbe atat de radical organismul uman in mod fizic, psihic si spiritual.
Din momentul conceptiei, mama si copilul sunt implicati intr-un dialog biologic. Ceea ce se intampla in organismul mamei are impact asupra organismului copilului in formare. De exemplu, daca mama trece printr-o perioada de stres major, toata chimia stresului va trece la copil, facand ca genele sa-l ajute sa se adapteze unui mediu stresant.
La inceputul sarcinii, incepe dialogul chimic dintre mama si copil. De asemenea, tot in acele momente, are loc un schimb de celule intre mama si copil. Medici din diferite domenii ale stiintei medicale cunosc acest lucru. Dar exista si medici care trateaza femeile insarcinate si care nu stiu nimic despre aceasta. De cele mai multe ori, cu siguranta, femeile insarcinate, dar si parintii lor, sunt neinformati. Fenomenele se numesc „microhimerism fetal”, cand mama primeste celule de la copilul sau, si „microhimerism matern”, cand copilul primeste celule de la mama sa. Avand in vedere faptul ca mama poarta celulele oricarui copil pe care l-a conceput, este interesant sa ne gandim ca organismul unei femei poarta material genetic al oricarui barbat care este tatal copiilor conceputi de ea. Organismul ei se schimba prin aceasta experienta.
Cercetatori ca Bianchi, Nelson si Stevens au descoperit prezenta unor asemenea celule la femei dupa 27 si 30 de ani de la nasterea copilului. Nu exista nici un motiv sa credem ca aceste celule dispar pur si simplu dupa atatia ani. Celulele emit si primesc neurotransmitatori. Dr. Bianchi, cercetator la Universitatea Tufts din Boston, a emis o ipoteza precum ca, in unele cazuri, aceste celule pot servi la repararea organismului mamei, fapt remarcat intr-un caz urmarit la o femeie care suferea o dereglare a tiroidei. Cand i-a fost indepartata glanda tiroida, s-a descoperit ca avea jumatate celule feminine si jumatate celule masculine, celule care apartineau fiului sau.
Prin motivul pe care il expun aici, doresc sa subliniez faptul ca avortul nu este niciodata „un eveniment lipsit de importanta”. Faptul ca faci un avort nu sterge schimbarile biologice incepute la conceptie. Femeile poarta in ele aceste celule pana la sfarsitul vietii si astfel nu uita copilul pe care l-au purtat in uter. Mai departe, sarcina genereaza evenimente biologice in cascada destinate sa se termine cu nasterea si intarcatul. Cand intervine un avort, organismului ii trebuie un anumit timp pentru „a remedia pierderea”. In plus, rezultatul biologic, anticipat de organismul femeii, nu s-a produs. E ca si cum un tren a deraiat. Epava biologica ramane. Totusi, trebuie sa mentionez ca pierderea de sarcina care apare in mod natural este un fenomen diferit. Este un eveniment declansat de organismul femeii atunci cand copilul conceput nu este viabil. Natura declanseaza procesul chimic al sarcinii si apoi tot ea il incheie.
Citeste mai departe despre protectia impotriva cancerului mamar oferita de alaptare si despre datele biologice care certifica faptul ca o mama nu-si uita niciodata copiii.
[page]
Multe studii din toata lumea au aratat ca exista o legatura intre avort si cancerul mamar. Cei care promoveaza avortul incearca sa nege existenta acestei legaturi, insa dovezile intalnite in mai multe culturi sunt prea evidente. Avortul nu cauzeaza in mod necesar cancerul, dar predispune femeia la el. Ar putea de asemenea aparea un risc crescut de cancer ovarian… Este important ca prima sarcina sa fie dusa la termen de mama, pentru a permite organismului sa completeze ciclul de dezvoltare a tesutului mamar care ii va oferi protectie pe termen lung la cancerul mamar. La femeile care asteapta prima sarcina, tesutul mamar trece prin patru stadii distincte de schimbare, de la stadiul de san de femeie neinsarcinata, pana la stadiul unui san cu celule mature ce se dezvolta dupa alaptat si intarcat.
Cand o femeie devine insarcinata pentru prima data, eliminarea unei mari cantitati de estrogen declanseaza cresterea prolifica si rapida a celulelor mamare. In acest prim stadiu, tesutul mamar creste rapid, dar inca nu s-a maturizat pana la punctul functiei sale binecunoscute. Un biolog, daca s-ar uita la celule, ar recunoaste imediat cand femeia se afla in prima faza a primei sale sarcini. Celulele tesutului mamar in aceasta perioada se numesc celule nediferentiate. Aproximativ intre saptamana a 32-a si a 34-a de gestatie, tesutul se modifica pregatind producerea laptelui si a altor componente ale sale. Deja celulele s-au diferentiat. O data ce apare nasterea, iar alaptatul evolueaza spre intarcare, celulele se modifica din nou. Acum se numesc celule mature. Ele nu mai revin la stadiul de dinainte de sarcina. Sunt mai rezistente la efectele stimularii excesive cu estrogen, care poate fi carcinogen. Femeia a primit protectie impotriva cancerului mamar, iar sarcinile ulterioare maresc aceasta protectie.
Consider ca prezenta celulelor de copii la mama pot fi responsabile de faptul o mama nu poate uita experienta avortului. Chiar si femeile foarte in varsta isi mai deplang copiii avortati sau pierduti chiar prin pierdere spontana de sarcina. Se pare ca o mama nu uita. In plus, datorita prezentei acestor celule cel putin unele femei au simptome in momentul datei presupuse a nasterii. Femeile sufera simptome cum ar fi dureri abdominale, dureri de spate, o menstra mai abundenta decat de obicei si crampe, sani sensibili si alte simptome. E ca si cum organismul sau ar incheia un proces – cel al sarcinii.
Cercetatorii au descoperit ca celulele continua sa produca si sa faca schimb de neurotransmitatori si alte componente chimice inca multi ani dupa ce o sarcina a luat sfarsit. Mai este nevoie de multe cercetari in domeniu, dar este clar ca ele comunica cu organismul mamei. Ceea ce este considerat psihosomatic ar putea fi, de fapt, o realitate fiziologica.
Textul este un fragment din interviul luat de Asociatia Provita Media doamnei Victoria Thorn, initiatoarea „Proiectului Rahila” din SUA si consilier postavort din cadrul Bisericii Catolice
Text preluat de pe http://www.altermedia.info/