A indrazni sa refuzi

In familie, la scoala sau intr-un grup este important sa comunicam punctul nostru de vedere, chiar daca acesta este un refuz. De cele mai multe ori nu indraznim sa refuzam, pentru a nu-l rani pe celalalt.
Cum sa depasim aceasta situatie? Vom reusi sa spunem NU?
 Cristina Elena Negut, senior trainer si consultant incomunicare si relationare, ne ajuta sa trecem peste aceasta problema si ne invata cum sa refuzam relational, in cazul in care anumite mesaje ne deranjeaza.

Interviu realizat cu Cristina Elena Negut in cadrul emisiunii „Meditatii pentru parinti”
realizata de Adriana Titieni
.

A: Cred ca dintre cele patru demersuri relationale, refuzul este cel mai greu de indeplinit.

I: Mie, da  mi-a fost cel mai greu sa spun nu, dar nu cred ca e valabil  pentru toata lumea. Vedeti, verbul ''A refuza'' a aparut tarziu in vocabularul fracez, asa ca poate parea  firesc, ca noi, sa invatam mai tarziu sa refuzam. Jacques Salome a analizat Dictionarele Academiei Franceze si a descoperit ca primul dintre cele patru verbe ce constituie demersurile relationare, este a darui, abia apoi a aparut in circulatia limbii verbul a cere, a primi si ultimul, a refuza.

Analiza aceasta ne aduce la lumina faptul ca limba insasi e vie si ca relatiile noastre cu atat mai mult au nevoie sa fie vii. Pentru aceasta merita sa ne amintim „Comunicarea se invata doar daca indraznim sa folosim aceste demersuri relationale corect, adecvat situatiei si trairilor noastre.”

A: Si copiilor nostri le e greu sa ne refuze.

I: Da, mai ales sa ne refuze relational, sa nu se opuna sau sa respinga. Sa stiu sa refuz, inseamna sa stiu sa ascult punctul lui de vedere. Merita sa ne ascultam gandurile apoi sa le expunem in relatie. Refuz relational inseamna sa aduc in fata ta, in fata punctului tau de vedere, punctul meu de vedere, dar sa il ascult inainte pe al tau, sa analizez si sa discutam.

A: Mai este un aspect foarte important si foarte delicat al aplicarii refuzului in cazul in care partenerul de viata sau copilul iti cer sa faci un lucru pentru care nu ai nici un fel de dispozitie in momentul acela. Cum sa faci sa refuzi relational?

I: Descopar in fiecare zi cum comunicarea se invata si e timpul sa  iesim din mitul usurintei de a comunica. Cred ca suntem astazi, in lume, intr-o lupta destul de grea. Fiind trainer in domeniul comunicarii am cunostinta despre forme de invatare a comunicarii, in  care participantii sunt  invatati sa fie spontani in relatie si sa aiba pachetul “de spus”, pachetul care sa le aduca un rezultat la capatul celalalt al relatiei. Pentru mine acestea sunt adesea forme ale manipularii. A comunica inseamna cu totul altceva: inseamna a spune in comun, nu a-l manipula pe cel din fata mea pentru ca eu sa obtin ceea ce vreau, fara sa ma intereseze daca il afecteaza sau nu. A comunica poate incepe cu “sa refuz tot ce vine de la celalalt si mie nu imi este bun ”.

A: Cum refuzam mesajele otrava?

I: Exista 3 pasi:
1. Confirmarea – nu primesc aceste mesaje, de pilda „da, aud ca tu ma crezi lenesa, eu cred altceva despre mine”;
2. renunt la acest mesaj – il scriu, il rup, il arunc la cosul de gunoi relational, un cos concret, material in care arunc mesajele pe care le-am primit peste zi
3. Restituirea – scriu sau simbolizez mesajul toxic primit si il redau persoanei de la care l-am primit. Adaug intotdeauna explicatia mea: „iti inapoiez acest mesaj nu pentru a-ti face un rau, ci pentru ca tin la relatia cu tine si ea a fost poluata de acest mesaj”

Ce va pot propune este sa folositi aceasta simbolizare doar daca va doriti sa fiti mai buni. Mai buni cu voi si apoi, mai buni in celelalte relatii importante pentru voi.

 

 


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s