Ce bucurie mare este pe parinti cand medicul spune „Da, totul este in regula, copilul este bine si ne vedem la urmatoarea ecografie”. Merg acasa multumiti si de abia atunci inteleg sensul cuvintelor „totul este in limite normale”. Si timpul trece si totul este in limite normale, iar copilul se dezvolta odata cu trecerea lunilor si vine momentul mult asteptat si…
Exista insa ceva ce uiti si daca ai uitat atunci sau nu ai fost informat, e posibil sa regreti. Face parte tot din seria „copilul sa fie sanatos”!
Pentru ca sanatatea copilului tau incepe inainte de nastere!
Celule stem. Suna cunoscuta combinatia asta de cuvinte? De fapt, ce reprezinta celulele stem si care e importanta lor?
In organismul nostru exista peste 200 de tipuri diferite de celule. Inmultirea celulelor stem da nastere la orice tip de celule din cele peste 200. Nu e minunat sa stim ca orice boala grava am avea, aceasta ar putea fi tratata cu celulele stem? Ba da, dar totul este sa stim in momente vitale de unde le putem lua.
Uite si raspunsul: modul cel mai simplu de a obtine aceste celule este prin extragerea lor din sangele ombilical/placentar, la nasterea copilului, deoarece acest sange contine un numar mare de celule stem.
In lume au fost realizate peste 14.000 transplanturi de celule stem obtinute din sangele ombilical. Numeroase argumente sustin folosirea celulelor din sangele placentar in detrimentul celor din maduva osoasa. Alegerea donatorului potrivit este mai usoara. Recoltarea maduvei osoase este un procedeu invaziv si dureros, in timp ce recoltarea sangelui ombilical este simpla, nedureroasa, dureaza cateva minute si nu prezinta riscuri pentru mama sau pentru copil.
[imagelink=”1052″]
Cum trebuie procedat pentru o recoltare de sange placentar? E foarte simplu. Contactati firma care se ocupa, stabiliti o intalnire, semnati contractul, primiti o “cutie” unde se gasesc toate instrumentele necesare recoltarii de catre medic. Mergeti acasa linistiti si constientizati ca ati facut primul pas extrem de important pentru copilul vostru.
Soseste si momentul mult asteptat: nasterea. Setul de recoltare si transport (“cutia” cu instrumentele) trebuie sa fie in permanenta langa voi. Dar sa nu uitati ca inainte de toate acestea si medicul/asistenta trebuie sa fie informat/a ca urmeaza sa recolteze sange ombilical.
Mergeti cu setul de recoltare in sala de nasteri. Nu trebuie uitat niciunde. De tot ceea ce inseamna transportul, prelucrarea si stocarea sangelui ombilical se ocupa compania cu care ati incheiat contractul.
Totul este sa anuntati imediat dupa nastere, pentru ca ei sa fie informati si sa vina la maternitate. Preluarea pachetului se face de la spital prin curier specializat, transportat in maximum 48 ore catre banca de celule unde urmeaza sa fie supus testelor – analiza completa a sangelui, numarul de celule stem si viabilitatea lor, teste bacteriologice.
Urmeaza procesul de criogenare cu vapori de azot lichid pana la o temperatura de aproximativ -190 grade Celsius si eliberarea certificatului de stocare.
Puteti fi linistiti. Celulele stem stocate astfel sunt proprietatea copilului, cu drept de exercitiu pana la majorat din partea parintilor sau a tutorilor copilului, conform legislatiei din Romania.
Veti face multe lucruri importante pentru copilul vostru, insa primul pe care il poti face este chiar la nastere: recoltarea de celule stem din cordonul ombilical.
[imagethumb=”1051″ class=”imageLeft”]
BIOGENIS – banca de celule stem este alaturi de tine in fiecare moment. Intra pe www.biogenis.ro sau www.celulestem.ro si vei gasi informatii despre ce este si ce inseamna recoltarea de celule stem la nastere. O procedura simpla, nedureroasa, fara riscuri pentru mama sau copil. Nu rata o sansa unica!
BIOGENIS a lansat serviciul Caseta Plus, parintii avand acum posibilitatea de a stoca printr-o singura recoltare doua probe de sange.
Cu BIOGENIS poti stoca si in Romania, din luna iulie a acestui an, banca primind autorizarea pentru stocarea probelor in Bucuresti.