Iti doresti sa ai un copil si ai vrea ca totul sa decurga bine atat in perioada sarcinii, cat si dupa nastere. Totusi ai o viata agitata, sari peste mese, dormi putin si nu ai timp sa faci sport. Iti doresti sa schimbi ceva sau chiar mai mult pentru ca totul sa fie perfect? Noi te vom ajuta sa o faci.
Cu cat incepi mai din timp, cu atat rezultatele vor fi mai bune!
1. Greutatea ideala:
O femeie care doreste sa ramana insarcinata ar putea incepe prin a-si supraveghea greutatea. Esti mai slaba decat greutatea medie? Ar fi timpul sa incepi sa te ingrasi putin, dar nu mancand dulciuri, ci, mai bine, cartofi, orez si paste. Daca greutatea ta depaseste media, poti incepe o dieta usoara, avand grija sa nu slabesti prea repede, deoarece poti pierde rezervele de minerale si vitamine din organism care iti vor fi necesare in viitoarea sarcina.
Cuvantul cheie este: echilibru. Ai grija la alimentatie, care trebuie sa fie saraca in grasimi si bogata in fibre, iar daca nu practici niciun sport, ar fi timpul sa incepi pana nu e prea tarziu. Daca timpul nu iti permite sa te apuci de tenis sau inot, poti incerca sa te plimbi cu bicicleta sau sa mergi pe jos pe distante mai lungi si chiar sa incepi sa eviti liftul, deoarece urcatul scarilor este una din cele mai solicitante activitati fizice. Nimic nu este imposibil, trebuie numai sa vrei! Afla mai multe despre o dieta echilibrata citind articolul Piramida alimentatiei.
2. Micile vicii mari:
Tutunul, alcoolul si cafeaua influenteaza oare fertilitatea femeii sau a barbatului? Este acum momentul sa renunti la ele sau poti astepta pana ramai insarcinata? Afla raspunsul la aceste intrebari citind articolul Influenta tutunului, alcoolului si cofeinei asupra fertilitatii
3. Alimentatie sanatoasa:
Alimentatia este un factor cheie care poate influenta atat fertilitatea, cat si sarcina. Niciodata nu e prea tarziu sa schimbi un mod de viata nesanatos pe unul echilibrat, chiar daca la inceput iti va parea cu neputinta.
Pentru ca totul sa decurga mai usor, fa schimbarile nu doar in viata ta, ci si in viata partenerului, deoarece inclusiv fertilitatea masculina este influentata de alimentatie.
Astfel, din meniul tau sa nu lipseasca painea neagra sau graham, cerealele integrale, pastele, fructele si legumele prospete, produsele lactate pasteurizate, carnea alba, pui, peste si mai putin cea rosie – porc, miel. Evita cat poti macarea de tip fast-food, prajelile si zaharul.
Fata de o alimentatie sanatoasa obisnuita, daca doresti sa ramai insarcinata trebuie sa stii ca exista alimente care pot mari fertilitatea cuplului. De exemplu, alimentele bogate in zinc stimuleaza productia de testosteron la barbati si imbunatatesc ovluatia la femei, fiind benefice nu numai inainte de sarcina, cat si in timpul sarcinii.
Iata cateva din aceste alimente: stridiile, crabii, ouale, carnea de pui, curcan sau vaca, cerealele integrale, mazarea, salata verde, ciupercile, migdalele, semintele de dovleac, nucile.
Un alt exemplu il constituie alimentele bogate in vitamina E, care imbunatatesc calitatea spermei: semintele de floarea soarelui, nucile, alunele, migdalele, germenii de grau, uleiul de masline, spanacul, rosiile, afinele.
Fierul este un alt element care poate spori fertilitatea, de asmenea si calciul, seleniul, vitamina C si acidul folic. Mancati cat mai multe legume proaspete sau fructe, peste, fructe de mare, seminte, mieji de nuca si de migdale si nu in ultimul rand usturoi, ale carui proprietati afrodiziace sunt binecunoscute![page]
4. Suplimente de vitamine si minerale:
Desigur, modul ideal de a-ti asigura necesarul de vitamine si minerale din organism este printr-o alimentatie echilibrata, dar cum toate aceste vitamine si minerale nu sunt intotdeauna usor de gasit in natura, poti sa suplimentezi anumite lipsuri, dar numai pe baza sfatului medicului. Tine cont si de faptul ca dozele prea mari de vitamine luate fara supraveghere pot avea efectul contrar, scazand fertilitatea.
O mentiune speciala pentru acidul folic, una din cele mai importante vitamine, care nu trebuie sa lipseasca nici in perioada in care iti doresti sa ramai insarcinata, nici in timpul sarcinii propriu-zise.
In primele trei luni de sarcina, dar si inainte, o femeie este obligata sa ia acid folic in dozele prescrise de medic, pentru a preintampina posibile anomalii ale sistemului nervos si coloanei vertebrale ale fatului. De asemenea, ea poate consuma si alimente bogate in acid folic, cum sunt spanacul, ciupercile, painea si cerealele integrale, citricele, carnea si legumele.
5. Stresul:
In ziua de azi, stresul nu poate fi despartit de ideea de cariera, mai ales in viata marilor orase. Din pacate, pe langa starea de nervozitate si agitatie pe care le imprima, s-a descoperit ca stresul este strans legat de infertilitatea cuplului, fie ca se refera la barbati sau la femei.
Asadar, pentru a-ti creste sansele de a ramane insarcinata si, mai ales, pentru a avea o sarcina linistita si ferita de tulburari, incearca sa-ti schimbi treptat programul de munca, incepand prin a-ti acorda timp tie si familiei, a lua mesele la ore regulate si in locuri special amenajate, a nu sta peste program la serviciu, a nu-ti lua de lucru acasa si mai ales, a te odihni in week-end, relaxandu-te cu adevarat, ori in excursii, ori in intalniri cu prietenii.
Relaxarea insa nu inseamna ore pierdute la televizor sau la calculator, ci plimbari in aer curat si in liniste. Poate ca a sosit momentul sa incepi sa investesti in sanatatea ta si a copilului tau, lucru pe care nu il poti cumpara cu toti banii castigati din orele suplimentare de la serviciu…
6. Sportul:
Ultimul, dar nu cel din urma element care iti poate transforma stilul de viata prezent intr-unul ideal este sa incepi sa practici un sport sau o activitate fizica. Sedentarismul este un pericol atat pentru sanatatea noastra fizica, cat si pentru cea mentala.
Multe boli de inima, obezitatea, durerile de spate, lipsa de oxigenare a creierului ar putea fi evitate daca ai schimba mersul cu masina cu mersul pe jos sau cu bicicleta, daca ai urca la etaj pe scari, nu cu liftul, daca in timpul liber in loc sa stai la televizor ai iesi sa te plimbi in parc, sau, mai mult, sa incepi sa mergi la sala sau pe terenul de sport.
S-a demonstrat ca practica regulata a unei activitati fizice aduce omului o stare de bine general, chiar de fericire, deoarece sportul elibereaza endorfina, un hormon responsabil cu echilibrul emotional. Vei avea mai multa pofta de viata, mai mult optimism si te vei simti mai tanara daca renunti la sedentarism. De asemenea, sarcina va fi mult mai usor de purtat, iar nasterea se va desfasura mai repede intr-un corp care „ functioneaza ” bine.
Care este cel mai greu sfat de urmat pentru tine?