Cum sa calatoresti pe timpul sarcinii

Ai ramas insarcinata si parca acum, mai mult ca niciodata, iti doresti sa calatoresti, sa te plimbi, sa vizitezi locuri interesante sau sa te bucuri de aerul curat de munte.

Daca vrei sa pleci la un drum mai lung, poti tine cont de cateva sfaturi pentru a avea o calatorie fara probleme.

1.Suna-ti medicul si intreaba-l daca este riscant sa pleci in vacanta. Spune-i cate ceva despre locul unde te duci si despre perioada pe care o vei petrece acolo. Este posibil ca unele particularitati ale sarcinii sa iti interzica sa faci un drum lung si obositor. Daca nu te afli intr-o situatie de risc, cere-i medicului sfaturi utile in legatura cu activitatile pe care ai voie sa le faci – cat sa stai la soare, daca ai voie sa intri in apa, daca poti urca pe munte etc.

2.Nu uita sa pui in bagaje dosarul cu analize medicale si, daca este cazul, asigurarea de sanatate. Trebuie sa ai grija ca in orice situatie, daca se va intampla vreun accident sau vei naste inainte de vreme, medicii vor avea toate informatiile necesare pentru ca totul sa decurga bine.

3.Daca mergi cu autoturismul propriu, opreste din cand in cand pentru a-ti dezmorti picioarele si fa o mica plimbare sau cateva exercitii fizice. Daca mergi cu trenul sau cu avionul, plimba-te pe culoarul din mijloc pentru a-ti pune sangele in miscare.

4.Fa-ti un pachet cu sandvisuri si ia la tine o sticla cu apa, ca sa te poti hrani si hidrata oricand ai nevoie. Drumul poate dura mai mult decat ai crezut si e mai bine sa mananci mancarea preparata de tine decat ceea ce gasesti la intamplare pe traseu.

5.Oricum s-ar anunta prognoza meteo, este bine sa ai la tine haine si mai groase, si mai subtiri, pentru a te feri de surprize neplacute. Nu uita ca imunitatea este mai scazuta in perioada sarcinii si nimeni nu isi doreste sa se imbolnaveasca atunci cand pleaca in vacanta.

6.Este indicat sa nu pleci in destinatii necunoscute, ci sa mergi in locuri pe care le cunosti bine si care nu prezinta riscuri. Daca exista un spital in acea zona, cu atat mai bine. Daca totusi pleci intr-un loc in care nu ai mai fost, afla cat mai multe despre acel loc si despre potentialele pericole. Intotdeauna o calatorie are partea ei de aventura, dar in acest moment ar trebui sa risti cat mai putin.

7.Daca pleci in strainatate, discuta mai mult cu medicul tau si afla toate detaliile legate de asigurarea medicala, vaccinurile care trebuie facute, medicamentele pe care ai voie sa le iei in diverse situatii sau alimentele pe care ai voie sa le mananci. Verifica daca asigurarea include si problema unei nasteri premature. Indicat este totusi sa calatoresti in locuri mai apropiate si mai cunoscute.

Ce trebuie sa retii este ca perioada cea mai buna pentru calatorii este trimestrul al II-lea de sarcina. In primul trimestru, pericolul pierderii sarcinii este mult mai mare. La asta se adauga indispozitiile legate de greturi sau oboseala. In ultimul trimestru, un efort deosebit pe care il presupune o calatorie poate declansa nasterea prematura. O regula generala este ca dupa luna a opta ar fi bine ca deplasarile sa fie rare, pe distante mici si numai daca este neaparata nevoie.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s