Alergia la proteinele din laptele de vaca este frecvent intalnita si poate aparea inca din primele saptamani sau luni de viata ale copilului. Totusi, aceasta reactie a organismului este doar trecatoare. Despre tratament, simptome si regim iti spunem mai jos.
Simptomele sunt varsaturile, urmate de diaree. Proteina implicata in aparitia acestei alergii este cazeina, care reprezinta 80% din proteinele laptelui de vaca. Pasteurizarea si sterilizarea pot diminua capacitatea antigenica a proteinelor din laptele de vaca, dar nu si pe cea a cazeinei.
Parintii trebuie sa stie ca alergia la proteinele din laptele de vaca este tranzitorie, spre deosebire de intoleranta la gluten care este permanenta.
Tratamentul vizeaza excluderea laptelui de vaca din alimentatia sugarului. Acesta va fi inlocuit prin produse de substitutie de tipul hidrolizatului de proteine. Hidroliza permite desfacerea proteinelor, care sint molecule mari, in molecule mai mici si mai simple de tipul aminoacizilor, care se absorb usor.
Laptele de vaca se elimina din momentul depistarii alergiei pentru perioade mai lungi, pana la varsta de 1 an, cand reintroducerea se face treptat, cu cantitati mici, prin tatonare.
Parintii trebuie sa acorde o atentie speciala regimului copilului in momentul diversificarii, cand se vor evita toate derivatele de lapte, cum ar fi – iaurtul, frisca sau dulciurile industriale. Meniul poate contine supe de legume, sucuri de fructe, carne, ou, in functie de varsta.
Evolutia dupa excluderea proteinelor din laptele de vaca este spectaculoasa. In formele acute, evolutia este evidenta, iar in cele cronice evolutia este mai lenta pana se refac leziunile mucoasei intestinale. Apetitul revine, diareea dispare si se remarca o reluare a cresterii ponderale.
Deoarece este o alergie tranzitorie, dupa un anumit interval de timp se poate reintoarce progresiv laptele de vaca.
Cea mai buna profilaxie este laptele de mama, care poate fi mentinut cel putin pana la 9-12 luni.
Consultant nutritionist Ioana Mergeani, vicepresedinte al Asociatiei nutritionistilor si dieteticienilor din Romania – ROADN
Se poate da branza de vaca in aceste conditii?
Daca are alergie la proteinele din laptele de vaca, nici branza de vaca nu este recomandata.
Cel mai bine este sa faceti si o consultatie la doctor, pentru a sti cat de grava este alergia.
Un articol scris ,ca sa fie scris, fără a fi recitit…cum sa ii poti da branza de vaci copilului cu alergie la proteina de vaca???? Cine a făcut articolul cel mai probabil a folosit copy/paste din alte surse si când a ajuns la partea cu diversificarea, a uitat ca scrie un articol despre alergia la proteina din laptele de vaca si a copiat tot.
Buna ziua,
Va multumim ca ne-ati punctat eroarea. A fost pur si simplu o greseala de redactare a spuselor doamnei Ioana Mergeani, consultant nutritionist, cea care ne-a oferit informatiile. Se mai intampla 🙂