In aceasta perioada a Sarbatorilor, a darui si a primi sunt incarcate de multe sentimente. Hai sa invatam sa oferim alte de cadouri celor dragi.
Din pacate, nu acordam mereu atentia cuvenita emotiilor si trairilor pe care le avem atunci cand oferim si primim daruri. Emotiile impartasite si cuvintele frumoase sunt altfel de cadouri, pe care nu trebuie sa le cautam in magazine, ci in noi, si pe care le putem oferi cu incredere celor dragi, mai ales in preajma Craciunului.
Mi-am dat recent seama cate lucruri frumoase pot oferi parintii copiilor lor, lucruri care sa-i structureze, sa-i ajute sa fie ceea ce vor si pot fi si sa-i incurajeze sa faca lucruri frumoase in continuare.
Ar fi foarte frumos sa le daruim copiilor nostri o scrisoare in care sa ne aducem aminte de toate lucrurile bune si frumoase pe care ei le-au facut peste an – dragalasenii marunte si gingasii care ne-au ramas in minte dar pentru care nu am gasit un moment potrivit pentru a le recompensa.
Cred ca sarbatoarea magica a Craciunului poate fi un bun moment pentru a le arata copiilor recunostinta noastra pentru clipele in care, de exemplu, au inteles ca eram obositi si au facut mai putina galagie. Un astfel de lucru as pune eu intr-o scrisoare de multumire si de apreciere pentru copilul meu.
Cred ca si parintilor le-ar face bine o astfel de scrisoare de multumire, pentru toate lucrurile mai mult sau mai putin marunte care s-au petrecut in relatia cu copiii lor sau, de ce nu, in relatia copiilor cu alte persoane din viata lor.
Tot din categoria altfel de cadouri, cred ca am putea incerca sa atasam cadourilor materiale pe care copiii le primesc de Craciun simbolul trairilor noastre, ale parintilor. Cu alte cuvinte, cred ca orice parinte simte bucurie atunci cand isi vede copilul deschizandu-si cadourile si bucurandu-se de ele, de aceea cred ca ar fi frumos ca parintele sa ataseze aceste trairi de bucurie si de placere, exprimandu-si starea si sentimentele pe o bucatica de hartie sau de carton pe care sa o ataseze cadoului copilului.
Sfatuiesc parintii sa le vorbeasca copiilor nu numai despre materialitatea cadourilor, ci si despre trairile si sentimentele asociate acestora, despre magia care are loc atunci cand oferim si primim cadouri, magie pe care parca nu o decriptam suficient copiilor.
Propun sa ne aducem aminte sa ne privim atunci cand primim si oferim, sa traim impreuna „a oferi” si „a primi”, fara a cere ceva in schimb, ci pur si simplu pentru a ne intalni; sa vedem cadoul nu doar ca pe un dar efectiv, ci ca pe un moment de intalnire in simtire, in sentiment.
Va propun ca acum, in preajma Sarbatorii de Craciun, sa ne intoarcem spre noi, spre ceea ce suntem, si sa ne apropiem de cei dragi cu ganduri, gesturi si cuvinte frumoase.
Tu ce alte idei ai pentru a oferi altfel de cadouri celor dragi?
Autor articol: Cristina Negut – trainer prin Metoda ESPERE