Pentru un concediu reusit este nevoie de foarte multa planificare, mai ales cand adultii sunt insotiti si de copii. Si totusi un concediu relaxant se poate transforma uneori pe neasteptate, intr-o perioada plina de griji si de stres daca cel mic se imbolnaveste.
O solutie pentru a preveni sau a rezolva acest lucru este sa pleci de acasa pregatit cu o trusa medicala de concediu.
,,Un concediu inseamna o schimbare de mediu pentru copii. Fiecare dintre ei poate reactiona diferit la noul program, la schimbarile aparute in alimentatie, la aerul curat de munte sau la excesul de soare de la mare si de aceea este bine ca parintele sa fie prevazator si impreuna cu medicul pediatru sa stabileasca o lista de medicamente la care ar putea apela in caz de urgenta.” a declarat dr. Evelina Moraru, medic pediatru la Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii Sf. Maria Iasi.
1. Stabileste cu medicul tau ce medicamente sa ai cu tine in caz de urgenta
,,Inainte de a merge la farmacie si de a alcatui trusa de concediu este foarte important ca parintii sa se consulte cu medicul pediatru sau medicul de familie. El stie cel mai bine istoricul medical al copilului, stie cum reactioneaza acesta la anumite medicamente, care sunt dozele potrivite si modalitatile de administrare. Noi insistam asupra acestui mesaj pentru ca cele mai des intalnite afectiuni in concediu sunt racelile sau starile febrile, iar studiul facut de ARPIM la inceputul acestui an arata ca simptomele sau afectiunile cele mai des tratate fara recomandarea medicului sunt tusea – 57%, febra – 53%, nasul infundat -51%. Interventia corecta in aceste cazuri este esentiala fiindca erorile pot determina agravarea sau chiar accidente nedorite.” a declarat Cristian Lutan, Director Executiv Adjunct Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente (ARPIM).
,,Intr-o trusa de medicamente pentru concediu, parintii ar trebui sa includa antitermicele – in cazul in care cel mic face febra mare, antihistamice – pentru episoadele de alergie sau de urticarie care sunt atat de frecvente si antivomitive – pentru ca alimentatia inacdecvata, schimbarea mediului sau chiar raul de masinaii pot provoca celui mic stari de greata sau ameteli. In plus, familia trebuie sa stie care sunt primele masuri utile in caz de diaree, mai ales la copii mici care se deshidrateaza mai usor.
Este foarte important de subliniat ca parintii trebuie sa discute cu medicul pediatru despre ce medicamente sa ia din aceste categorii, in ce conditii sa le administreze si mai ales cum. Unele clase de medicamente sunt indicate in functie de varsta si greutate: de exemplu antihistaminicele sunt indicate doar dupa doi ani, singurul recomandat la varsta mica este desloratadina (aerius). Aspirina nu se administreaza ca antitermic la copil, iar antibioticele nu sunt antitermice. Administrarea lor trebuie recomandata de medic. Sunt utile medicamente dezinfectante pentru rani si trebuie luat in deplasare carnetul de vaccinari sau fisa medicala daca sunt probleme deosebite de sanatate.” a declarat dr. Evelina Moraru.
Parintii cu copii de varsta mica trebuie sa se informeze care sunt serviciile disponibile in caz de urgenta, astfel, daca cel mic se imbolnaveste si boala persista mai mult de trei zile, ei sa poata legatura cu cel mai apropiat spital si sa mearga la camera de garda. De asemenea, este important ca parintii sa mentina legatura cu medicul pediatru pe toata durata concediului in cazul in care apar probleme.
2. Nu folosi medicamente ramase in urma tratarii altor afectiuni
Inainte de a pune medicamentele recomandate de medic in trusa de concediu, daca le luati din sertarul de acasa, asigurati-va ca sunt inca in termenul de garantie si ca au fost depozitate si pastrate corect, in conditii adecvate. Daca nu sunteti siguri de valabilitatea anumitor medicamente, daca aspectul lor este schimbat cel mai bine este sa le aruncati pentru ca pot fi periculoase. Important este sa includeti in trusa doar acele medicamente despre care ati vorbit cu medicul pediatru si nu si alte medicamente ramase de la tratarea unor afectiuni in trecut.
,,De cele mai multe ori cand copilul se imbolnaveste si prezinta simptome similare cu unele pe care le-a avut in trecut, parintii sunt inclinati sa ii administreze acestuia aceeasi schema de tratament ca in cazul anterior. Parintii trebuie sa ia in calcul ca mai multe afectiuni pot avea simptome comune si este bine sa se consulte cu medicul pediatru inainte de a-i da celui mic medicamentul.” a adăugat dr. Evelina Moraru.
3. Depoziteaza medicamentele la temperaturile indicate pe cutie si departe de accesul copiilor
Daca sunt depozitate in conditii improprii, medicamentele isi pierd din eficienta si de aceea este important ca parintii sa acorde atentie la conditiile de pastrare, fie in masina, unde temperaturile depasesc cu mult 22 de grade, fie in camera de hotel. Medicamentele trebuie tinute departe de caldura soarelui, o lada frigorifica putand fi o solutie optima pentru transport. Aveti insa grija ca acestea sa nu inghete.
In plus, trusa de concediu trebuie sa fie pastrata in locuri unde nu este accesibila copilului pentru evitarea intoxicatiilor accidentale.
4. Asigura-te ca ai cantitati suficiente pentru anumite medicamente/siropuri
Tratamentele sunt eficiente daca sunt administrate intr-o anumita cantitate si la o anumita frecventa, variabile pe care numai medicul le poate stabili, mai ales in cazul copiilor. Asigurati-va ca aveti dozele de medicament necesare, pregatiti-va pentru situatiile de urgenta.
5. Fiti pregatiti suplimentar in cazul unor destinatii exotice
Pentru parintii care aleg sa calatoareasca impreuna cu copiii intr-o destinatie exotica, trusa medicala nu este suficienta. Ei ar trebui sa discute cu medicul pediatru pentru a vedea daca sunt necesare anumite vaccinuri sau chiar analize speciale inainte. Copiii nu pot experimenta experiente culinare deosebite, iar in cazul in care au rau de masina sau urca in avion, nu se vor administra medicamente preventiv decat daca medicul le recomanda.