Vrei niste idei gustoase pentru un mic dejun perfect? Ce zici de niste ovaz? Aceste cereale contin o multime de nutrienti pentru un organism sanatos.
„Calule, mananci ovaz?” – este o vorba foarte cunoscuta, e exprima ceva evident. Iar adevarul este ca ne este mai cunoscut faptul ca ovazul este mancat de cai, decat ca are niste efecte foarte benefice pentru organismul uman.
Hai sa vedem 5 motive pentru care ne place ovazul:
- Reduce nivelul de colesterol
Deoarece are un continut bogat de fibre, ovazul ajuta organismul sa se opreasca din absorbtia colesterolului „rau”, eliminand astfel riscul de atac de cord.
- Este satios
Tot datorita fibrelor, cand mananci ovaz, vei descoperi ca vei fi mult mai putin tentat(a) sa rontai ceva intre mese, astfel incat sa nu iti mai faci griji de kilogramele in plus. Ovazul absoarbe cantitati mari de apa, asa ca de aceea te vei simti mai satul(a) pe o perioada mai lunga de timp.
- Intareste sistemul imunitar
Mancand ovaz, poti preveni infectii bacteriene si viroze respiratorii. De asemenea, antioxidantii din aceste cereale protejeaza vasele de sange.
- Reduce riscul de diabet de tip 2
Ovazul contine si mult magneziu. Astfel, se reduce rezistenta la insulina (cel mai mare factor de risc in aparitia diabetului zaharat). In combinatie cu lapte sau orice lactate, ovazul poate reduce cu pana la 50% riscul de diabet.
- Scade riscul de cancer
S-a demonstrat ca produsele bogate in fibre (printre care se numara si ovazul) reduc riscul de cancer de colon. Prin fibre, sunt absorbite toxinele si substantele care ar putea produce tumori.
Sunt o multime de retete cu ovaz, printre care biscuitii cu ovaz sau ovazul cu lapte. Eu iti propun o reteta simpla, care ajuta la slabit si care te va mentine in forma: ovaz cu iaurt. Atat ovazul, cat si iaurtul, regleaza tranzitul intestinal, imbunatatind digestia. Dimineata sau la pranz, poti manca un bol de fulgi de ovaz cu iaurt, pentru accelerarea procesului de ardere a grasimilor. Daca poti adauga si niste fructe pe langa, deja este o masa perfecta!
Tie iti place ovazul? Cum iti place sa il prepari?
Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy
sursa foto: freedigitalphotos.net