5 metode pentru a fi mai prezent in relatia cu copilul tau

Cand petreci timp in familie, fa-ti un obicei din a fi prezent atat cu trupul, cat si cu mintea si sufletul. Iata 5 metode perfecte pentru relatia cu copilul tau.

Daca stai sa te gandesti, societatea moderna vine cu plusurile si minusurile ei. Pe de o parte, o multime de lucruri ne usureaza considerabil rolul de parinte, de la carti si conferinte pana la cluburi si centre de activitati extrascolare.

Pe de alta parte, sunt atat de multe preocupari, treburi si aparate care ne distrag atentia de la ce conteaza cu adevarat. Iar la toate astea mai adaugam si grijile de la serviciu, pe care, de cele mai multe ori, le aducem cu noi acasa, sub forma de e-mailuri, telefoane sau, pur si simplu, ganduri negre.

Asa ca, nu este de mirare ca, uneori, ne simtim coplesiti si nu intelegem de ce nu putem avea o legatura profunda cu ai nostri copii. (Si, sa tinem minte, aceasta legatura este benefica atat pentru dezvoltarea copiilor, pentru a-i ajuta sa relationeze cu altii si sa invete ce conteaza cu adevarat, cat si pentru noi insine, pentru sufletul nostru.)

Acestea fiind zise, iata 5 metode prin care ii poti oferi copilului tau unul dintre cele mai pretioase daruri din lume: timpul tau.

Lasa telefonul / tableta / calculatorul

Un sfat evident, in aparenta, dar care tot pare sa ne dea batai de cap. Nu este niciun secret ca am devenit dependenti de tehnologie si nici nu vreau sa dezbat daca acest lucru este bun sau rau. Ceea ce imi doresc, insa, este sa iti explic de ce este atat de important sa lasi deoparte dispozitivele electronice.

In primul rand, tine minte ca esti un model pentru copilul tau. Nu poti sa tipi la el sa isi scoata nasul din tableta sau sa puna pauza la jocul ala afurisit, daca tu esti cu telefonul la ureche tot timpul sau daca, atunci cand petreceti timp in familie, te intrerupi mereu pentru a mai raspunde la un mesaj. Copilul tau invata imitandu-te pe tine, asa ca ai grija ce exemple ii oferi.

Ceea ce poti face este sa negociati impreuna, tu cu micutul tau, cand este un moment bun sa stati pe telefon si cand nu e cazul. La masa? Nu. Cand jucati un joc de societate? Nu. Inainte de culcare? Nu. Cand va aflati in timpul personal? Da. (Pentru ca si copilul tau are nevoie de timpul sau personal.)

Apoi, cand petreceti timp in familie, obisnuiti-va sa puneti toate telefoanele pe mod silentios, sa inchideti orice alt dispozitiv si sa fiti prezenti in activitatea pe care o desfasurati. Chiar daca dureaza o jumatate de ora.

Pune-ti programul in balanta

Am avut suficiente ocazii sa vad parinti grabiti, ingrijorati, cu probleme pe cap, care isi expediau copiii, cand cei mici veneau la ei. „Mami, hai sa iti arat ceva!”„Nu acum. Nu vezi ca ma grabesc?” „Tati! Ai vazut? Uita-te!” „Da, da, am vazut, acum hai odata!” Iti suna cunoscut?

La polul opus sunt copiii. Cei mici au timp sa se catere in copaci, sa alerge, sa vada stele cazatoare, sa se minuneze de un catel ciufulit, sa se minuneze de forma unui nor, sa se minuneze de culoarea unei flori. De fapt, copiii se minuneaza de multe lucruri, pentru simplul fapt ca acestea sunt noi pentru ei. Si vor sa impartaseasca uimirile lor cu tine.

Cum ai putea sa iti incetinesti programul, pentru a fi mai prezent la ce vad ei, la ce fac ei, la ce vor sa iti arate? Ce-i drept, sunt treburi care nu sufera amanare. Dar, in acelasi timp, daca iti analizezi programul, vei descoperi ca multe din treburile tale sunt mult mai putin importante decat copilul tau.

Chiar si atunci cand scrii un e-mail in interes de serviciu si copilul tau vrea sa iti arate ceva, ia-ti 5 minute si priveste ce iti arata. Priveste lumea prin ochii sai si te vei simti si tu mai relaxat/a, mai fericit/a.

familie-fericita

Ofera-i spatiu copilului tau

Poate ai ajuns pana in punctul acesta al articolului exclamand intr-una: „Dar eu petrec timp cu copilul meu! Facem totul impreuna!” Ok. Dar esti sigur/a ca este un timp de calitate? E oare si ce isi doreste copilul tau?

A fi prezent intr-o relatie inseamna ca iti dai seama si cand celalalt are nevoie de spatiu. Timpul de calitate in relatia cu copilul tau se bazeaza pe activitati pe care va doriti sa le faceti amandoi, impreuna.

Asa ca, nu iti forta copilul in tot felul de activitati, cand el ar vrea niste timp pentru sine. Propune-i un joc, dar nu il forta sa se joace. Propune-i sa faceti o prajitura impreuna, dar nu il tine in bucatarie doar pentru a bifa o activitate in familie de pe lista.

Asa cum tu ai diferite stari de spirit intr-o zi, la fel este si copilul tau. Accepta-i individualitatea si accepta faptul ca nu va veti sincroniza mereu. Odata ce iti dai seama de aceste lucruri, momentele in care chiar sunteti in sincron vor fi cu atat mai speciale!

Pastreaza-ti calmul

Un lucru este clar: nu vei putea sa te implici cu totul in relatia cu copilul tau, in momentele in care esti nervos sau nervoasa. Pentru decizii pozitive, ai nevoie de o stare de spirit pozitiva. Iar daca nu te ocupi de propriile tale emotii, copilul tau va simti asta. Fricile, supararile, nervii, chiar daca reusim sa acoperim toate aceste sentimente cu un zambet, de dragul micutilor nostri, tot transpar in ochii copiilor.

In loc sa incerci sa iti maschezi emotiile sau sa ti le suprimi, acorda-ti cateva momente in care sa te calmezi, un timp doar pentru tine, in care sa faci ceva ce iti face tie bine. Citeste cateva pagini din cartea preferata, uita-te la un episod sau la un video haios, planifica weekendul cu familia, cumpara-ti ceva doar pentru tine, suna un prieten etc.

Lasa-ti copilul sa fie copil

Cum spuneam mai sus, un timp de calitate in familie inseamna ca activitatea pe care o desfasurati este ceva ce fiecare vrea sa faca. Eu nu as include temele pe aceasta lista. Nici activitatile extrascolare, in care copilul oricum nu petrece timp cu tine, nu se pun.

Este adevarat ca poti transforma treburile casnice intr-o joaca si cumparaturile intr-o aventura in familie, dar hai sa le lasam in plan secund.

In schimb, in momentele petrecute impreuna, cand copilul vine la tine cu o idee sau cand tu ii propui o activitate, tine cont de ce i-ar placea micutului tau sa faca. Tine cont de varsta lui, de lucruri care il vor uimi, de activitati care vor intari relatia dintre voi.

Autor articol: Oana Anghel – Redactor Itsy Bitsy


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s