Pe langa caiete, carti si penarul doldora, te rog sa iti amintesti sa pui in ghiozdanul copilului si urmatoarele 5 lucruri, de care va avea nevoie cu siguranta.
Iti mai amintesti emotiile de la inceputul anului scolar? Cum simteai un gol in stomac si asteptai cu nerabdare sa te intorci la scoala, sa-ti revezi colegii, sa mirosi cartile si caietele noi, sa-ti cunosti profesorii?
Cum uneori iti era teama de provocarile pe care le vei intampina si anul acesta, de o materie care-ti parea dificila sau de un coleg care te tachina?
Chiar daca am terminat de mult scoala, emotiile acestea au ramas vii in fiecare dintre noi.
Iata ca incepem un nou an scolar, iar copiii, profesorii, dar si parintii se pregatesc sa-l intampine. Rechizite, ghiozdan, bloc de desen, caiet special de bilogie, geografie si muzica, la acestea se vor adauga manualele si reteta este completa pentru anul care vine.
De aceea, m-am hotarat sa scriu un articol despre ce NU trebui sa lipseasca din ghiozdanul unui scolar la inceput de an.
-
Un model profesional bun. Un copil invata din tiparul profesional pe care-l modeleaza parintele sau. El observa care este atitudinea mamei si a tatalui fata de locul de munca, daca acestia sunt ambitiosi, daca au obiective pe care si le ating cu succes, daca isi practica cu placere meseria; sau din contra, daca sunt demotivati, povestesc in fiecare seara despre problemele de la serviciu carora nu le fac fata, vorbesc despre nedreptatea cu care-i trateaza seful si despre discutiile in contradictoriu avute cu colegii. Toate acestea sunt absorbite de copilul care pare doar ca se joaca linistit langa ei, neluand in seama ce spun parintii sai, iar mai apoi transpuse in atitudinea lui fata de scoala.
-
Un praf de incredere in sine. Reteta succesului contine incredere in fortele proprii, aceasta ajutandu-l pe copil sa strabata provocarile zilnice. Este important sa-i fie admirat si apreciat efortul si nu doar reusita, pentru ca, de cele mai multe ori copiii gresesc in procesul acesta de invatare. Greseala este doar o oportunitate de a experimenta si de a invata, iar copilul trebuie sa lase acasa teama de a gresi, iar in ghiozdan sa-si puna increderea in sine.
-
Intelepciune. Intelepciunea tine de capacitatea de a gandi pentru el insusi, in timp ce cunoasterea tine de informatiile pe care le primeste. Scoala, asa cum o stim astazi, este locul unde copilul primeste foarte multa cunoastere. De aceea este important sa-i pui in ghiozdan si intelepciune, pentru a sti cum sa foloseasca acele cunostinte dobandite. Cel mai mare dar pe care i-l poti face copilului este sa-l ajuti sa-si formeze o judecata proprie, sa fie capabil sa rationeze pentru el insusi.
-
Compasiune. Scoala nu este doar locul unde copilul merge sa invete, este si locul unde dezvolta relatii sociale si interactioneaza cu alti copii, invata cum sa gestioneze relatiile, cum sa rezolve conflictele si va dezvolta strategii pentru a face fata acestor provocari sociale. De aceea, este important ca un copil sa aiba compasiune pentru cel din fata sa, sa-l priveasca prin oglinda empatiei si sa-l inteleaga inainte de a-l judeca. Copiii invata aceste modele de la parintii lor, din felul in care ii vad ca-si rezolva conflictele, cum reactioneaza in diverse situatii, cum raspund in momentele tensionate. Asadar, ofera tu in primul rand compasiune si un model bun.
-
Cateva povesti despre scoala. Un copil nu se satura niciodata sa asculte povesti, mai ales daca sunt inspirate din viata parintilor. Fie ca vorbim despre prima zi de scoala, sau doar despre prima zi dintr-un nou an scolar, copilul poate avea temeri legate de noul inceput si lucrurile care-l asteapta. In astfel de momente ii este de ajutor ca parintele, bunica, bunicul si orice alta persoana apropiata sa-i ofere cat mai multe povestioare despre viata lor de scolari. Aceste povesti, daca sunt puse in ghiozdan, il ajuta pe copil sa faca mult mai bine fata temerilor legate de scoala si sa aiba un model dupa care sa se ghideze.
Scoala nu este doar locul unde copilul invata, ci locul unde el se formeaza ca individ, in care stabileste legaturi cu colegii si cu dascalii. Si toate acestea vor avea un impact considerabil asupra performantelor sale.
Despre scoala sunt multe de spus, de aceea am decis sa scriu un intreg booklet care sa-i ajute pe parinti, dascali si toti cei ce lucreaza cu copiii sa aiba o viziune completa a acestei experiente, precum si sa gaseasca solutii pentru depasirea temerilor, promovarea cooperarii si reducerea competitiei, precum si pentru hranirea nevoii naturale de cunoastere, care contribuie la auto-motivarea copilului.
In drumurile mele prin scoli mi-am dat seama cata nevoie avem de un astfel de ghid.
Mai mult decat atat, am invitat sa se alature acestui proiect 3 specialiști care m-au imbogatit cu foarte multe informatii utile.
Booklet-ul va fi disponibil gratuit pe site-ul meu Adriana Mitu, incepand cu data de 14 septembrie.
Informatiile cuprinse sunt utile parintilor, chiar si celor ce au copii prescolari, pentru ca discut despre nevoia de cunoastere si cum este inabusita aceasta atunci cand copilul merge la scoala, prin aplicarea metodelor de motivare extrinseca.
Dar, am sa te las pe tine sa descoperi mai multe despre booklet-ul “Scoala care creste Oameni de succes”.
Sunt sigura că viitorul copilului tau te preocupa, de aceea te astept cu drag sa gasesti raspunsuri si solutii pentru a-ti ajuta copilul sa devina cea mai buna varianta a sa.
Autor articol: Adriana Mitu – parenting trainer, autoarea cartii “Puterea parintilor. Succesul copilului tau depinde de tine”