4 jocuri de explorare a emotiilor

Se stie deja ca educatia emotionala a copiilor este foarte importanta. Nu e insa niciodata prea devreme sa-l inveti pe cel mic sa-si recunoasca si sa-si numeasca emotiile. Cum poti face asta? Implicandu-l in diverse activitati si jocuri, avand ca tema emotiile. Iata cateva idei:

Mima cu emotii

Un joc simplu, pe care il puteti juca si in doi, desi e mai antrenant atunci cand e jucat in echipe.  In varianta in doi, ii poti numi copilului o emotie – de exemplu, “bucurie” -, iar el trebuie sa o mimeze. In varianta cu mai multi jucatori, copiii trebuie sa mimeze, pe rand, in fata colegilor de echipa, cate o emotie soptita la ureche de cineva din echipa adversa. Se ofera un punct atunci cand colegii de echipa ghicesc emotia intr-un anumit interval de timp. Daca nu o ghicesc, punctul se acorda celeilalte echipe.

Majoritatea emotiilor pot fi ghicite cu usurinta dupa expresia fetei, dar reusiti oare sa le ghiciti urmarind doar miscarile corpului? Iata un joc potrivit:

Mima cu spatele la public

E o varianta mai dificila a jocului de mai sus, pentru ca emotiile trebuie ghicite doar dupa postura si miscarile corpului. Cand ii vine randul, fiecare copil primeste o emotie (i se ofera un biletel sau i se sopteste la ureche) pe care trebuie sa o mimeze stand cu spatele la colegii sai.

Ghiceste emotia din voce

Emotiile se exprima si prin tonul vocii. Convingeti-va de acest lucru jucand acelasi joc de mima, insa cu fata ascunsa. Cum se joaca? Alege o propozitie banala (de exemplu, “Pamantul e rotund”) si roaga-l pe copil sa se gandeasca la o emotie. Acopera-i fata cu o esarfa, roaga-l sa se intoarca cu spatele si sa spuna propozitia aleasa astfel incat sa te faca sa ghicesti emotia la care s-a gandit.

Ce-am simtit cand..

Exemplu personal face minuni atunci cand vine vorba de impartasirea emotiilor. Povesteste-i copilului despre un eveniment care ti s-a intamplat (poate chiar in ziua aceea) si invita-l sa ghiceasca ce emotie ai simtit in acea situatie. Indiferent daca ghiceste sau nu, vorbeste-i despre emotiile pe care le-ai simtit si indeamna-l sa-ti povesteasca si el o situatie in care a simtit acelasi lucru. Schimbati apoi rolurile – copilul iti povesteste despre o situatie in care a fost, iar tu incearca sa-i ghicesti emotia sau emotiile. Jocul acesta este si o ocazie excelenta de a te conecta cu cel mic la sfarsitul zilei, impartasindu-va unul altuia experientele si trairile de peste zi.

Speram ca jocurile de mai sus sa va ajute, pe tine si pe copilul tau, sa explorati cu bucurie lumea emotiilor.


Ultimele articole

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

s